Presedintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat marti presa occidentala, cu prilejul inaugurarii oficiale a noii televiziuni de stat turce in limba engleza, TRT World, de simpatii fata de puciul esuat de la 15 iulie vizand rasturnarea sa de la putere, scrie AFP, citata de Agerpres.

Intr-un discurs tinut de la palatul prezidential, marcand deschiderea oficiala a acestui canal de informatii, Recep Tayyip Erdogan a repetat ca unii jurnalisti occidentali arata simpatie pentru predicatorul Fethullah Gulen, aflat in exil in Statele Unite, pe care Ankara il considera responsabil de lovitura de stat ratata.

"Daca puciul ar fi fost incoronat de succes (...), presa straina si-ar fi mobilizat camerele si creioanele pentru a-l legitima", a spus el.

Recep Tayyip Erdogan s-a referit la "experienta amara" a Turciei din ultimii trei ani, adaugand ca tara "cunoaste bine" modul in care presa straina a prezentat manifestatiile din 2013 impotriva puterii sale.

El a adaugat ca jurnalistii din presa occidentala i-au vazut pe conspiratorii de la 15 iulie ca fiind "ultima speranta" pentru Turcia si au acordat o atentie importanta simpatizantilor lui Fethullah Gulen si Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizatie terorista de Turcia si numeroase alte tari.

Noile declaratii ale lui Recep Tayyip Erdogan au fost facute in contextul in care Turcia este obiectul unor critici severe din cauza represiunii masive din tara dupa esecul loviturii de stat, care a vizat in special numerosi jurnalisti.

TRT World, pe care presedintele turc a numit-o "o fereastra asupra lumii", destinata "sa spuna adevarul despre natiunea noastra", a inceput de fapt sa emita in martie 2015.