Presedintele francez Francois Hollande i-a cerut marti presedintelui ales al SUA, Donald Trump, sa se asigure ca tara isi va "respecta angajamentele" asumate in cadrul Acordului de la Paris, pentru a lupta impotriva incalzirii climatice, relateaza News.ro citand AFP.

"Statele Unite trebuie sa isi respecte angajamentele pe care si le-au asumat", a spus el la summitul pentru clima COP22, de la Marrakech, subliniind ca nu este vorba numai de o "datorie", ci si de interesul lor, al populatiei si companiilor americane.

Franta "va purta acest dialog cu Statele Unite si cu noul presedinte cu deschidere, respect, dar si cu exigenta si determinare", in numele celor aproximativ 100 de state care au ratificat deja Acordul de la Paris.

"Istoric", Acordul de la Paris este "ireversibil in drept si in fapt", dar si din punct de vedere moral, a insistat Hollande.

"Lipsa de actiune ar fi dezastruoasa pentru lume, ar provoca disperare pentru generatiile viitoare si periculoasa pentru pace", a adaugat el, evocand riscul unor valuri migratorii de amploare, al foametei si conflictelor izbucnite in urma dezechilibrelor climatice.

"In aceste conditii, actiunea pentru clima inseamna asigurarea securitatii si stabilitatii in lume", a avertizat el.

De asemenea, presedintele francez a salutat "rolul lui Barack Obama (...), crucial pentru obtinerea unui acord la Paris".