Mihail Gofman, un fost adjunct al sefului unitatii moldovene de lupta impotriva spalarii banilor, a fugit in Statele Unite unde le ofera oficialilor americani informatii despre presupusa implicare a liderilor politici de la Chisinau, dar si a cel putin unui cetatean american, in furtul miliardului de dolari din banci moldovene, relateaza agentia Associated Press, citata de News.ro.

Mihail GofmanFoto: Agerpres/AP

Gofman sustine ca are dovezi ca cel putin un cetatean american a fost implicat in furt. Afirmatiile sale nu pot fi verificate din surse independente.

"Am inteles ce pregateau" hotii, a spus Gofman intr-un interviu acordat AP. "Se pregateau sa fure" rezervele nationale a Republicii Moldova, a afirmat el.

Pana acum, autoritatile au acuzat numai cateva persoane pentru furt. Una dintre ele este Ilan Shor, un om de afaceri bogat, iar o alta este fostul premierul Vlad Filat. In plus, omul de afaceri Veaceslav Platon a fost arestat in Ucraina si a fost extradat in Republica Moldova.

Insa Gofman spune ca, din datele stranse de el in perioada in care a lucrat la unitatea de lupta impotriva spalarii de bani, au fost implicati mult mai multi oameni.

Declaratiile sale sunt confirmate si de fostul candidat la presedintie Andrei Nastase, avocat si fost procuror, care a spus pentru AP ca s-a intalnit de trei ori cu anchetatori americani, inclusiv cu agenti FBI, in ultimele trei luni.

Nastase sustine ca a vazut dovezi ca "o parte dintre fonduri se afla in prezent in Statele Unite si ca unele companii-paravan au fost create in Statele Unite".

Printre oamenii care ar fi fost implicati in furtul miliardului, potrivit lui Gofman, se afla omul de afaceri Vlad Plahotniuc, care este foarte influent.

Gofman sustine ca a fost nevoit sa isi dea demisia dupa ce a vorbit despre oameni care ar fi avut legaturi despre furt.

El a povestit pentru AP ca a fost sfatuit de oficiali germani sa plece din tara, in luna iulie. "Mi-au spus chiar si sa fotografiez ce am in bagaje, pentru ca nimeni sa nu poata sa imi puna ceva in ele, precum droguri", a spus fostul oficial.

O ora mai tarziu, el a fugit cu o masina imprumutata in Romania, unde a stat doua zile, inainte a zbura in Statele Unite.

In prezent, el se ascunde la Washington, de unde incearca sa convinga americanii ca ar trebui sa le pese despre Republica Moldova si sa ajute la recuperarea banilor.

Deocamdata, Gofman este un om fara tara. El a spus ca anchetatorii americani l-au sfatuit sa nu se intoarca in Republica Moldova, cel putin pentru moment. "Sper ca, in cele din urma, vom rezolva asta. Nu imi voi petrece toata viata mergand din tara in tara", a spus moldoveanul, precizand ca sotia si cei trei copii ai sai au ramas in tara sa natala.

Moldoveanul afirma ca autoritatile americane l-au contactat dupa ce a trimis o serie de documente catre FBI si alte agentii federale. El a discutat cu anchetatorii americani de cel putin doua ori in ultimele luni.

Guvernul american are deja interese in fosta republica sovietica, afirma Gofman. Tara a primit asistenta SUA in valoare de 44,9 milioane de dolari anul acesta, plus un credit de 180 de milioane de dolari din partea Fondului Monerat International.

Republica Moldova este importanta si din motive strategice. Furtul miliardului a patat reputatia formatiunilor pro-europene care conduc tara din 2009. Nemultumirea populatiei a dus la victoria candidatului socialist pro-rus Igor Dodon in alegerile prezidentiale.

Republica Moldova, una dintre cele mai sarace tari din Europa, a fost socata de furtul acestei sume, care reprezinta aproximativ o optime din PIB-ul tarii, si de un plan de salvare, ulterior, al Bancii centrale.