Mai multe perchezitii au fost facute marti la departamentul de publicitate al gigantului Samsung din Seul, in scandalul de coruptie si trafic de influenta in care e implicata o prietena a presedintei Park Geun-Hye, a anuntat mass-media sud-coreeana citata de AFP.

De cateva saptamani, presedinta este implicata intr-un scandal care il o are in centru pe prietena sau in varsta de 40 de ani, Choi La scurt-Sil, arestata la inceputul lunii noiembrie pentru frauda si abuz de putere.

Un purtator de cuvant al doamnei Park a anuntat, de asemenea, marti ca si-a angajat un avocat pentru a tine legatura cu anchetatorii care au cerut audierea sa. Ar fi prima audiere a unui presedinte sud-coreean in exercitiu.

Cazul i-a socat pe sud-coreeni, care au iesit in masa pe strazi sambata pentru a cere demisia doamnei Park, in cel mai mare protest din Coreea de Sud, de la marile mitinguri pro-democratie de la sfarsitul anilor 1980.

D-na Choi, in varsta de 60 de ani, este acuzata ca si-a folosit influenta asupra d-nei Park, pentru a forta mari companii, inclusiv Samsung, sa ofere fonduri pentru fundatii discutabile, sume pe care le folosea apoi in scopuri personale.

Samsung ar fi platit 15,8 milioane de euro pentru una dintre aceste fundatii, precum si 2,8 milioane de euro doamnei Choi, pentru ca fiica amicei presedintelui sa faca in Germania cursuri de calarie.

Anchetatorii l-au interogat deja, in acest caz, pe mostenitorul Samsung, Lee Jae-Yong.