Serviciile de urgenta si apararea civila din Noua Zeelanda au inceput sa evacueze sute de turisti si locuitori dintr-un mic oras de pe Isula Sudica in contextul replicilor mai puternice aparute dupa puternicul cutremur ce a ucis doua persoane, transmite Reuters.

Seismul de magnitudine 7,8 a lovit duminica dupa miezul noptii distrugand ferme, ducand la caderea de geamuri si zidarie in capitala Wellington si taiand legaturile rutiere si feroviare in nord-estul Insulei Sudice.

Replicile au continuat sa zguduie regiunea, serviciile de urgenta izoland strazi intregi din Wellington si evacuand cateva cladiri din cauza ca ar putea sa se prabuseasca.

Orasul Kaikoura, un loc popular pentru turistii care admira baleneer, aflat la circa 150 km de Christchurch, principalul oras de pe Insula Sudica a fost izolat complet de alunecarile masive de teren.

Circa 1.200 de turisti sunt blocati in localitate. Autoritatile folosesc elicoptere pentru a trimite provizii si a-i scoate de acolo pe cei care doresc acest lucru.

Mark Solomon, liderul tribului maori Ngai Tahu care desfasoara activitati turistice si de pescuit in Kaikoura a spus ca marae-ul local (locul de intrunirre maori) a gazduit 1.000 de persoane.

Multi au dormit in sala primariei sau in masini. Tribul i-a hranit cu languste, delicatesa pentru care este cunoscuta Insula Sudica. Ramasi fara energie electrica, pompele din tancurile in care sunt tinuti aceste crustacee scumpe s-au oprit.

Media din Noua Zeelanda a prezentat trei vaci ramase pe un petec de pamant dupa ce terenul din jurul lor s-a prabusit langa Kaikoura. Ele au fost salvate de un fermier.

Vantul puternic si ploaia au incetinit eforturile autoritatilor si sute de replici ale seismului au continuat sa zguduie regiunea. Printre cele mai puternice replici a fost una de magnitudine 5,4 ce s-a simtit serios in Wellington.

Premierul John Key a zburat in Kaikoura si a spus ca alunecarile de teren din zona montana sunt “oribile”. Reparatiile vor costa probabil miliarde de dolari, a apreciat el.

Apararea Civila estimeaza ca circa 80.000-100.000 de alunecari de teren au fost cauzate de cutremure. Un meci de fotbal din Wellington a fost amanat din cauza daunelor provocate la stadionul Westpac, cu 34.000 de locuri.

Noua Zeelanda este situata pe activa zona seismica cunoscuta drept “Cercul de foc”.