Fortele armate americane si CIA - serviciul de informatii externe al SUA - au comis crime de razboi in Afganistan, in 2003-2004, in special tortura si tratamente inumane, a afirmat luni procurorul-sef al Tribunalului Penal International (TPI) Fatou Bensouda, intr-un raport preliminar, potrivit Agerpres.

"Exista motive rezonabile care ne permit sa credem ca, in cursul interogatoriilor acestor detinuti, membri ai fortelor armate americane si ai CIA au recurs la metode care constituie crime de razboi", a scris reprezentanta Gambiei la TPI in raportul sau privind investigatiile premergatoare deschiderii unei anchete, citat de AFP.

Militarii din Statele Unite au torturat sau supus la tratamente inumane si degradante cel putin 61 de detinuti, in Afganistan, iar CIA comis acte similare asupra a cel putin 27 de detinuti, in Afganistan si in alte tari, printre care Lituania, Polonia si Romania, semnatare ale Statutului de la Roma, prin care a fost infiintat TPI. "Nu este vorba doar de cazuri izolate", sustine procurorul, ci de acte "comise prin aplicarea unei politici sau mai multor politici cu scopul de a obtine informatii prin tehnici de interogatoriu bazate pe metode inumane sau violente, menite sa serveasca obiectivelor americane in conflictul din Afganistan".

Asa-numitele metode de interogatoriu "ameliorate" au fost autorizate de presedintele american George W. Bush dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 si interzise de succesorul sau, Barack Omaba, in ianuarie 2009, reaminteste AFP.

Raportul intocmit de Bensouda afirma ca de infractiuni similare se fac vinovati si talibanii si fortele guvernamentale afgane.

Gambia a notificat Organizatia Natiunilor Unite cu privire la retragerea sa din TPI, incepand cu 10 noiembrie 2017, a anuntat luni purtatorul de cuvant al ONU, Farhan Haq. Gambia este a treia tara africana care face acest pas, dupa Africa de Sud si Burundi, a caror retragere anuntata luna va intra in vigoare dupa un an, informeaza Reuters.

In octombrie, ministrul gambian al informatiilor, Sheriff Bojang, afirma ca initialele ICC inseamna, mai degraba decat International Criminal Court (tribunalul penal international), International Caucasian Court, adica instanta internationala a albilor "pentru persecutarea si umilirea oamenilor de culoare, in special a africanilor".

TPI, cu sediul la Haga, are 124 de state membre. Instanta si-a inceput activitatea in iulie 2002 si este prima din lume autorizata permanent sa judece genocidele, crimele de razboi si crimele contra umanitatii.