Fortele de salvare din Noua Zeelanda, ajutate de o nava a marinei si mai multe elicoptere, au fost mobilizate pentru a evacua aproape o mie de turisti, blocati in zona afectata de seismul de magnitudinea de 7,8 grade, care a provocat moartea a doua persoane si pagube importante, relateaza AFP, citata de Agerpres.

HMNZS Canterbury, nava marinei neo-zeelandeze, a plecat din Auckland urmand sa ajunga miercuri dimineata (ora locala) la Kaikoura, in Insula de Sud pentru a evacua circa 500 de turisti. Alunecari mari de teren provocate de seism au blocat caile ferate care duc spre Kaikoura.

In aceasta localitate de aproximativ 2.000 de locuitori, situata la 90 de kilometri nord de Christchurch, se afla intre 600 si 1.000 de turisti veniti sa admire balenele.

Patru elicoptere militare au inceput deja sa evacueze turistii in mici grupuri marti dimineata iar un avion Hercules C-103 este gata sa intervina pentru a participa la actiunile de salvare.

Potrivit postului Radio New Zealand, aproape 50 de elicoptere civile participa la misiunile de salvare si de evacuare a turistilor care s-au refugiat pe stadioanele de rugby din oras.

Intemperiile ingreuneaza operatiunile de ajutorare, dar drumurile au inceput sa devina practicabile iar curentul electric a fost restabilit in zonele din regiunea Kaikoura, cea mai afectata de seism.

Peste 800 de replici, dintre care unele cu magnitudinea de peste 6 grade au ingreunat misiunile fortelor de salvare, noteaza AFP.