Germania si Comisia Europeana s-au opus luni unui apel la introducerea unor taxe asupra importurilor din SUA, daca presedintele ales Donald Trump va retrage Washingtonul din cel mai important acord international pentru combaterea schimbarilor climatice.

Trump considera incalzirea globala provocata de omenire o sarlatanie si a promis ca va anula participarea SUA la acordul de la Paris, din 2015, reaminteste Reuters.

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy, care doreste sa fie reales in 2017, a cerut duminica aplicarea unei taxe de 3% asupra importurilor Uniunii Europene din SUA, in caz ca Trump isi va pune in practica amenintarea. La conferinta pentru mediu de la Marrakesh, la care participa aproape 200 de tari, Germania s-a opus acestei idei. "Germania a decis sa nu mearga pe aceasta cale, ci sa aleaga tranzactionarea emisiilor", a anuntat ministrul german al mediului, Barbara Hendricks, intr-o conferinta de presa.

Comisarul european pentru clima Miguel Arias Canete a sustinut un punct de vedere similar cu al Berlinului: "Am spus intotdeauna ca nu ne plac taxele pe carbon atat inaintea alegerilor din SUA, cat si dupa. Comisia Europeana nu ia in considerare nicio propunere de taxa pe carbon".

UE penalizeaza emisiile de gaze cu efect de sera prin intermediul unei piete specializate, unde luni tona de dioxid de carbon emis s-a tranzactionat la 5,4 euro. Atat Hendricks, cat si Canete au afirmat ca sistemul de tranzactionare al emisiilor trebuie reformat, deoarece pretul actual este prea mic pentru a determina trecerea rapida la surse de energice ecologice, in locul combustibililor fosili.

Reprezentantul Statelor Unite la conferinta de la Marrakesh, Jonathan Pershing, a declarat ca nu poate da detalii despre intentiile viitorului presedinte american, dar ca alte state isi vor continua cu siguranta eforturile de reducere a emisiilor conform acordului de la Paris, indiferent de deciziile de la Washington.