Serviciile europene de informatii avertizeaza ca un "val" de 3.000, pana la 5.000 de combatanti ai organizatiei teroriste Statul Islamic s-ar putea intoarce in Europa, din cauza infrangerilor suferite de ISIS in Orientul Mijlociu, a anuntat duminica ministrul belgian.de Interne Jan Jambon, potrivit La Libre Belgique, citat de news.ro.

"Se vede ca Statul Islamic este sub presiune din cauza atacurilor de la Rakka si Mosul. Fie combatantii belgieni raman acolo pentru a ajuta la apararea Statului Islamic. Cealalta ipoteza este ca Statul Islamic isi trimita inapoi pe acesti combatanti. Si nu numai pe cei 200 de belgieni din zona, ci pe cei 3.000 pana la 5.000 de europeni care se afla acolo", a spus Jambon.

"Toate serviciile de informatii sunt in curs de a urmari acest lucru si fac schimb de informatii pe acest subiect. Daca acest val va veni, va trebui sa fim pregatiti", a adaugat el.

In Belgia, 117 presupusi combatanti s-au intors din zonele de conflict, potrivit oficialului. Jumatate sunt in inchisoare, ceilalti sunt sub supraveghere.

"Exista si cateva zeci de persoane care au incercat sa mearga in Siria, si ele sunt sub supraveghere", a adaugat ministrul.

Potrivit lui, Belgia este totusi mai sigura decat inainte de atentatele de la Paris, de anul trecut, datorita masurile luate de Guvern. "Exista o cultura mult mai mare a securitatii, in special din partea populatiei care urmareste directivele serviciilor de securitate", considera Jambon.