Fostul sef al fortelor aeriene bulgare, Rumen Radev, a castigat runda decisiva a alegerilor prezidentiale de la sud de Dunare, arat exit-poll-urile realizate de Alpha Research si Gallup International, potrivit Reuters. Premierul Borisov, care a sustinut un alt candidat, a reiterat astazi ca va demisiona daca pro-rusul Rumen Radev castiga alegerile.

HotNews.roFoto: Hotnews

Radev, 53 de ani, sprijinit de partidul socialist de opozitie a castigat 58,1-58,5% dintre voturi.

Tsetska Tsacheva, candidata de 58 de ani a partidului de centru dreapta de la guvernare, GERB, a obtinut 35,3-35,7%, arata sondajele citate.

Radev a folosit in campania electorala o retorica anti-migranti si a sustinut ca este in interesul tarii sa gaseasca un echilibru intre obligatiile de tara membra a Uniunii Europene si imbunatatirea legaturilor cu Rusia.

Pentru premierul bulgar Boiko Borisov, care se afla la al doilea mandat, miza alegerilor este mentinerea sa la putere: el s-a angajat sa demisioneze "de duminica seara" in cazul unui esec al dnei Tsacheva, ceea ce ar deschide o perioada de incertitudini pentru aceasta tara membra a UE. Borisov a reiterat astazi, cand a votat, ca va demisiona in cazul unui succes al lui Radev, potrivit agentiei de presa Novinite.

In regimul parlamentar bulgar, alegerea unui nou presedinte - cu rol mai mult protocolar - nu implica demisia guvernului si formarea unui nou executiv.

In primul tur al scrutinului prezidential din 6 noiembrie, generalul Radev - total novice in politica - a creat surpriza clasandu-se cu trei puncte inaintea candidatei majoritatii, criticata pentru lipsa ei de carisma.

Acest militar considerat inclinat sa pledeze pentru cauza rusa este dat castigator in al doilea tur de scrutin de mai multe sondaje pentru a-i succeda presedintelui in exercitiu Rosen Plevneliev, provenit din partidul aflat la putere.

O victorie a generalului Radev ar putea duce la adoptarea unei pozitii mai favorabile Rusiei, in timp ce actualul sef al statului s-a distins prin intransigenta sa fata de Moscova.

Candidatul socialistilor s-a declarat favorabil unei ridicari a sanctiunilor europene impotriva Rusiei si apreciaza ca regiunea "Crimeea (peninsula ucraineana anexata de Rusia in 2014) este de fapt ruseasca".

Sectorul energetic bulgar este dependent in mare masura de puternica prezenta rusa si cele doua tari intretin traditional legaturi culturale si istorice.

Dramatizand miza, majoritatea a lansat un apel la mobilizare impotriva "totalitarismului comunist" si a "generalului rosu", afirmand ca o revenire la putere a socialistilor va duce la o "inghetare a fondurilor europene".

Radev isi apara neutralitatea, amintind ca este "general al NATO format in SUA" si subliniind ca "apartenenta la UE si NATO nu are alternativa".