Avocatul Sven Mary sustine ca jihadistul belgian Salah Abdeslam s-a radicalizat mai mult in ultimele luni petrecute intr-un penitenciar de maxima securitate francez, dupa ce a fost arestat in martie pentru rolul jucat in atentatele sangeroase din metropola pariziana, soldate cu 130 de morti si peste 360 de raniti, transmite News.ro citand AFP.

Salah Abdeslam (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

"Si-a lasat barba, a devenit un adevarat fundamentalist religios, in vreme ce inainte era doar un copil cu papuci Nike", a declarat avocatul belgian Sven Mary, care l-a reprezentat pentru mai multe luni pe singurul supravietuitor din comandoul jihadist implicat in atentatele de la Paris.

Salah Abdeslam a renuntat sa se arunce in aer in noaptea atentatelor si a reusit sa se ascunda de autoritatile europene pentru aproape patru luni, timp in care a locuit in mai multe apartamente din suburbia Molenbeek.

Tanarul cu origini marocane a fost capturat de autoritatile belgiene in urma unui raid antiterorist in luna martie si transferat o luna mai tarziu in custodia autoritatilor franceze.

Sven Mary sustine ca conditiile de detentie de la inchisoarea de maxima securitate din Fleury-Merogis au dus la crearea unui mediu de "tortura psihologica" continua pentru Salah Abdeslam. Tocmai aceasta "tortura psihologica" ar fi contribuit esential la radicalizarea suspectului.

Abdeslam este tinut in detentie solitara si este supravegheat non-stop de camere video.

Suspectul este acuzat de procurorii francezi ca a oferit suport logistic pentru cei sapte jihadisti care au decedat in atentatele din Paris.

In iulie, avocatii jihadistului au incercat fara succes sa determine o instanta franceza sa puna capat monitorizarii video non-stop, insa magistratii au stabilit ca "natura exceptionala a actelor de terorism" justifica "toate precautiile luate".

Sven Mary a renuntat luna trecuta la apararea lui Salah Abdeslam, dupa ce suspectul a refuzat in nenumarate randuri sa raspunda la intrebarile anchetatorilor dupa extradarea sa in Franta.

Fratele jihadistului i-a cerut luna trecuta sa vorbeasca cu autoritatile franceze si a recunoscut ca acesta s-a radicalizat mai mult in inchisoare.

Salah Abdeslam a fost arestat la 18 martie la doar cateva blocuri de locuinta parintilor sai, dupa patru luni in care a reusit sa fuga de autoritatile europene in ciuda unui mandat international emis pe numele sau.