Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a anuntat ca nu va participa la dineul de lucru extraordinar al ministrilor europeni de externe, convocat pentru duminica - la solicitarea Germaniei - si care va fi dedicat examinarii relatiilor dintre Uniunea Europeana si SUA in contextul victoriei-surpriza a lui Donald Trump in alegerile prezidentiale, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu vedem necesitatea unei reuniuni suplimentare pentru duminica, intrucat calendarul alegerilor americane a fost stabilit de mult timp", a explicat un purtator de cuvant al Foreign Office. "Luni va fi o reuniune ordinara a Consiliului Afaceri Externe, unde in mod obisnuit pot fi abordate diverse chestiuni", completeaza sursa citata.

Acelasi purtator de cuvant a tinut sa mai mentioneze ca alegerile desfasurate in SUA pe 8 noiembrie au fost "un act democratic", iar guvernul de la Londra este dispus "sa lucreze cu actuala si cu viitoarele administratii" de la Washington pentru a se valorifica "ce este mai bun pentru Marea Britanie" din aceasta relatie bilaterala.

Boris Johnson le-a cerut joi celor care-l critica pe Trump sa inceteze "lamentarea colectiva" provocata de succesul acestuia in scrutinul prezidential si sa priveasca in mod pozitiv oportunitatile pe care el le poate oferi.

Seful diplomatiei britanice a avut ulterior o prima convorbire telefonica cu viitorul vicepresedinte american, Mike Pence, in urma acestei discutii Johnson postand pe Twitter un mesaj in care subliniaza "importanta relatiei speciale" dintre SUA si Marea Britanie.

Tot joi, guvernul de la Londra a anuntat ca premierul Theresa May a primit din partea lui Donald Trump o invitatie sa efectueze cat mai curand o vizita in SUA. Invitatia a fost adresata in prima lor convorbire telefonica dupa scrutinul prezidential din SUA.

Sefa executivului britanic i-a transmis lui Donald Trump ca doreste ca, odata cu Brexitul (iesirea din Uniunea Europeana), Marea Britanie sa-si consolideze relatiile comerciale si de investitii cu SUA.

Trump a indicat anterior ca, daca ajunge la Casa Alba, va acorda Marii Britanii prioritate in incheierea de noi acorduri economice si comerciale, in timp ce presedintele in exercitiu, Barack Obama, a sugerat, inaintea referendumului prin care britanicii au ales iesirea din UE, ca nu se va grabi sa incheie un acord de liber schimb cu Marea Britanie daca aceasta paraseste blocul comunitar.