Administratia presedintelui american Barack Obama a renuntat la eforturile de a trece prin Congres acordul de liber schimb trans-Pacific (TPP), afirma vineri ziarul Wall Street Journal, preluat de Xinhua.

Liderii Congresului, dominat de republicani, au aratat clar ca se vor opune discutarii TPP in ultimele doua luni ale mandatului lui Obama, dupa victoria in alegeri a lui Donald Trump. Viitorul presedinte s-a opus in timpul campaniei acordurilor de liber schimb, care dupa parerea sa au dus la pierderea multor locuri de munca in SUA, in favoarea altor tari, scrie Agerpres.

In ciuda traditionalei sustineri republicane pentru libertatea comertului, Trump a promis ca va renegocia NAFTA, acordul nord-american intre SUA, Canada si Mexic, si a promis ca nu va semna niciodata TPP.

Wall Street Journal afirma ca esecul TPP va afecta prestigiul Statelor Unite in regiunea Asia-Pacific. Tratatul a fost semnat in februarie, dupa cinci ani de negocieri, de Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelanda, Peru, Singapore, SUA si Vietnam. El ar trebui ratificat de cele 12 tari in urmatorii doi ani. Eforturile de lobby in acest sens ale administratiei Obama, timp de cateva luni, nu au avut succes in Congres, iar fara ratificarea in legislativul american, TPP nu poate intra in vigoare.