Combatantii kurzi lucreaza din greu pentru a construi un baraj in nordul Irakului, scria AFP, care arata ca acesta ar putea constitui o parte a noii granite a regiunii lor autonome dupa cucerirea teritoriilor din mainile gruparii Stat Islamic (SI), in apropiere de Mosul.

MosulFoto: Google Maps

Cu buldozere si excavatoare, fortele peshmerga - la circa 60 km vest de capitala lor regionala Erbil - profita de ultimele raze ale soarelui pentru a intari aceasta noua bariera.

Kurzii, care s-au angajat in lupta impotriva jihadistilor din Irak din 2014, participa din 17 octombrie la o vasta ofensiva pentru a elibera Mosulul, fieful SI, la nord-vest de Erbil.

Pe parcursul luptelor cu jihadistii, eu a cucerit teren in nordul Irakului si recent au cucerit mai multe sate si orase in apropiere de Mosul, printre care si Bashiqa.

Si nu par sa intentioneze sa renunte la aceste teritorii, o data ce batalia se va termina, chiar da nu se afla in granitele oficiale ale Kurdistanului irakian.

"Daca peshmerga intra intr-o zona si o elibereaza, aceasta va ramana a peshmerga", a afirmat un inalt comandant kurd, generalul Jammal Weis. O pozitie care promite sa creeze tensiuni cu Bagdadul si cu statul federal irakian.

Plecand din satul Shaquli, ziaristii AFP au observat din masina bariera de pamant pe care o ridica luptatorii kurzi pe o lungime de 20 de kilometri, dar aceasta se intinde si spre nord, dincolo de Bashiqa.

"Noua realitate"

Numeroase compactoare lucreaza pentru a aplatiza solul accidentat si pentru a putea construi eventual un drum spre alte localitati controlate de SI.

Fortele peshmerga afirmau insa, la inceputul saptamanii, dupa ce au cucerit Bashiqa, ca si-au atins obiectivele in cadrul bataliei pentru Mosul.

"Potrivit planului pe care l-am facut cu guvernul, peshmerga si-au indeplinit de acum toate obiectivele care le-au fost fixate", a spus Jabbar Yawar, secretar general al ministerului regiunii autonome a Kurdistanului irakian.

Aceeasi constatare si din partea unui comandant militar kurd, generalul Aziz Weis. "Toate zonele care au fost definite ca tinte au fost cucerite".

Intrebat despre noua bariera de pamant, Yawar a afirmat ca are ca obiectiv protejarea fortelor kurde de posibile atacuri kamikaze sau de masini capcana ale SI.

"Nu suntem in curs de a redesena granite geografice. Aceasta bariera de pamant urmareste protejarea fortelor peshmerga de viitoare operatiuni ale Daesh", a spus el.

Dar mai multi experti cred ca aceasta bariera, ca si prezenta peshmerga la Bashiqa sau in provincia petroliera Kirkuk (nord) ar putea creiona obiective teritoriale pe termen mai lung.

"Liniile de aparare ale peshmerga pot fi justificate in retorica prin atacuri ale SI", arata Patrick Martin, specialist in problemele Irakului la Institute for the Study of War din Washington.

"Dar ele sunt si indicatori ai unei noi realitati in Irak: guvernul Kurdistanului a extins de facto controlul sau asupra unor suprafete mai mari de teritoriu decat cele pe care le detinea anterior", a explicat el.

Baraj de facto

Astfel, potrivit lui Martin, guvernul kurd va "lucra pentru a integra aceste zone in regiunea Kurdistanului irakian".

"Ce este interesant la aceasta bariera este, geografic vorbind, este noua, dar in acelasi timp este produsul a ani de influenta informala a guvernului kurd in aceste zone", spune Nate Rosenblatt, cercetator la Universitatea Oxford.

Potrivit acestuia, peshmerga vor "impune controale stricte pentru persoanele care se deplaseaza din Mosul spre Bashiqa si in zonele inconjuratoare, in viitor".

Aceste restrictii erau aparent deja impuse joi in locul in care incepe bariera de pamant, cu un nou baraj al peshmerga pe drumul care duce de la vestul Erbilului spre Mosul.

Primul punct de control al armatei irakiene se afla la cateva sute de metri mai spre vest, iar cele doua pozitii opereaza deja ca puncte de trecere a granitei.

Peshmerga inspecteaza astfel cu atentie camioanele incarcate cu oameni care fug din periferia estica a Mosulului spre tabarele de refugiati din Kurdistan.

Acestia verifica si permisele care autorizeaza civilii deplasati in zonele kurde sa se indrepte spre vest pentru a se asigura de starea caselor lor in satele controlate de fortele Bagdadului.

"In calitate de personal militar, suntem responsabili cu controlarea acestei granite", a declarat Kamal Majid Fakhri, un membru peshmerga care vizita joi barajul.