Cele mai inalte autoritati religioase si politice din Polonia au inaugurat vineri imensul Templu al Providentei Divine, cea mai inalta biserica din Varsovia, pe care capitala o asteapta de 225 de ani, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

O slujba a fost oficiata in prezenta presedintelui Andrzej Duda si a premierului Beata Szydlo, prima dintr-o serie de ceremonii patriotice cu ocazia celei de-a 98-a aniversari a independentei, inclusiv marsuri organizate in Polonia de nationalistii extremei drepte si a opozitiei de stanga.

Natiune foarte catolica, polonezii au vrut sa ii multumeasca lui Dumnezeu pentru Constitutia din 3 mai 1791, un text reformator major. Parlamentul a votat construirea unei biserici si prima piatra a fost pusa in 1792. Peste 15 zile, insa, armata Rusiei a trecut granita si in scurt timp Polonia libera nu mai era decat o amintire.

Tara si-a recastigat independenta in 11 noiembrie 1918 si a incercat inca odata sa relanseze constructia catedralei. A urmat insa atacul trupelor hitleriste.

Dupa 1945, autoritatile comuniste au blocat proiectul. A trebuit asteptata caderea Zidului Berlinului pentru ca proiectul sa fie relansat de cardinalul Jozef Glemp.

Lucrarile de constructie, finantate prin donatiile a circa 100.000 de oameni - cu exceptia Muzeului Ioan Paul al II-lea, finantat de stat - au inceput in 2003 si au costat pana in prezent 50 de milioane de euro. Alte 7 milioane sunt necesare pentru finalizare, deoarece lipsesc inca elemente importante, precum picturile si vitraliile.

Naosul are o acustica foarte atent studiata si va putea gazdui concerte. Sistemul de iluminare permite schimbarea culorii luminii in functie de perioadele anului litrgic. Vineri, ele au fost albe si rosii, culorile nationale ale Poloniei.

Forma externa a cladirii, si in special cupola, a starnit dezbateri aprinse, criticii comparand-o cu un storcator de fructe.