Victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA, alaturi de alte evenimente precum Brexit, ar trebui sa accelereze integrarea UE in materie de aparare, potrivit ministrului german al Apararii, Ursula von der Leyen. Aceasta a scris, intr-un articol de opinie publicat in ziarul Rheinische Post, citat de EUObserver.com, ca "Europa are nevoie de o dorinta politica unitara pentru mai multa relevanta in materie de politica de securitate. Rezultatul alegerilor din America ar putea oferi un imbold in plus".

Potrivit oficialului german, "decizia privind Brexit si alegerile din SUA au stabilit un nou drum" pentru Europa, chit ca "pentru Germania si pentru Europa e dificil, la o zi dupa alegeri, sa evalueze la ce sa se astepte din partea unei presedintii Trump".

Ea se asteapta ca, intr-o prima faza, autoritatile SUA sa-si intoarca atentia spre situatia interna, pentru a domoli "enorma harababura din aceasta tara", ce a iesit la iveala in urma alegerilor.

  • Von der Leyen apreciaza ca UE va continua sa depinda de SUA si de NATO in materie de securitate, dar ca victoria lui Trump inseamna ca Europa si Germania ar trebui sa se bazeze mai mult pe resursele proprii in chestiuni ce tin de securitate. Ea a facut referire la "construirea unei organizatii comune de securitate si aparare" care sa se concentreze pe stabilizarea tarilor din Africa si Orientul Mijlociu, asa incat sa domoleasca valurile de refugiati ce se indreapta spre Europa. "Aceasta este una dintre principalele lectii ale crizei refugiatilor. Daca nu rezolvam problemele, la un moment dat va trebui sa suportam consecintele".

Potrivit EUObserver, afirmatiile oficialului german au coincis cu cele facute in aceeasi zi de Federica Mogherini, sefa politicii externe europene. Potrivit acesteia, "incepe sa devina limpede pentru toata lumea ca putem reusi in a oferi securitate cetatenilor nostri doar daca vom lucra impreuna ca o Uniune veritabila, cu tot potentialul ei de super putere, in materie de securitate si aparare. Mogherini a reafirmat ca NATO este in continuare principalul pilon al apararii comune europene, dar ca UE ar trebui sa aiba o "autonomie strategica".

  • Ministrii de Externe din UE vor discuta posibilele implicatii ale victoriei lui Trump in cadrul unei reuniuni solicitate de Germania si care va avea loc duminica, la Bruxelles. Iar luni si marti vor discuta un "plan de implementare in materie de securitate si aparare", propus de Mogherini.