Presedintele american Barack Obama a declarat joi ca a avut o "conversatie excelenta", timp de 90 de minute, cu Donald Trump, pe care l-a primit in Biroul Oval.

Barack Obama si Donald TrumpFoto: Captura YouTube

"Vrem sa facem tot ce putem pentru a va ajuta sa reusiti", a spus Obama, alaturi de miliardarul populist care ii va succeda in 20 ianuarie.

Afirmand ca au discutat despre politica interna si externa, Obama a insistat asupra dorintei sale de a duce la bun sfarsit tranzitia spre noua presedintie.

"Indiferent care sunt orientarile noastre politice si partidele noastre, cred ca acum este important sa ne unim si sa lucram impreuna", a subliniat el.

Omul de afaceri s-a declarat "nerabdator" sa lucreze impreuna cu presedintele democrati si sa primeasca "sfaturile" sale. "Il respect mult", a spus Trump.

"Domnule presedinte, e o mare onoare sa fiu impreuna cu dvs, sunt nerabdator sa ne reintalnim in numeroase ocazii", a adaugat acesta.

Cei doi barbati, care au dat mana inainte de a sustine aceste declaratii in fata ziaristilor, nu au raspuns la nicio intrebare.

Barack Obama l-a primit joi, in Biroul Oval, pe Donald Trump, a carui victorie rasunatoare continua sa provoace unde de soc in Statele Unite si in intreaga lume, intr-o imagine care era de neconceput pentru multi, in urma cu doua zile.

Omul de afaceri populist in varsta de 70 de ani a venit cu masina, la adapost de privirile ziaristilor, cu putin timp inainte de ora 11,00 (16,00 GMT).

Alegerea lui Donald Trump, sustinut de furia unui electorat care se simte ignorat de elite si amenintat de mondializare, a distrus visul democratei Hillary Clinton, pe care toate sondajele o dadeau castigatoare, de a devenit prima femeie care conduce SUA.

Dar aceasta alegere ameninta si bilantul lui Barack Obama (climatul, asigurarile de sanatate, liberul schimb) a carui cota de popularitate este, crud paradox, la nivele maxime.

Tribunul populist de 70 de ani, care va fi cel mai batran presedinte american, nu a mai ocupat niciodata o functie aleasa.

Michelle Obama si Melania Trump

Michelle Obama a discutat la randul ei, in spatele usilor inchise, cu foarte discreta Melania Trump, viitoarea prima doamna a Americii.

Vicepresedintele Joe Biden il va primi putin mai tarziu pe succesorul sau, Mike Pence, care se descrie drept "crestin, conservator si republican, in aceasta ordine".

Donald Trump, care isi alcatuieste acum echipa, se va intalni la inceputul dupa-amiezii cu omul forte al Congresului, Paul Ryan, presedintele majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor.

Cei doi au relatii dificile: Ryan a anuntat in plina campanie ca nu il va mai apara pe Trump dar a votat in cele din urma cu el.