Ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Riabkov, a spus joi ca Moscova a avut contacte cu echipa noului presedinte american la un nivel "suficient de responsabilitate", potrivit AFP. Potrivit Bloomberg, Riabkov a mai spus ca discutiile au fost parte a "rutinei zilnice", si a spus ca au existat contacte "sporadice" cu echipa lui Hillary Clinton, dar acestea "nu au fost intotdeauna productive".

KremlinFoto: Agerpres

Informatiile despre intalnirile cu echipa Trump au fost dezmintite insa de purtatorul de cuvant al echipei lui Trump, Hope Hicks, care a transmis Washington Post, via email, ca "echipa de campanie nu a avut contacte cu oficiali rusi".

Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat pentru Bloomberg, preluat de Washington Post, intalniri ale membrilor ambasadei ruse cu membri ai echipei lui Trumo, pe care le-a descris ca "o practiva normala". In ceea ce priveste contactele cu echipa lui Hillary Clinton, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat pentru Washington Post ca membrii echipei Clinton au refuzat cereri similare de intalniri.

Asteptarile Rusiei de la Trump

Rusia nu este "euforica" dupa victoria lui Donald Trump la prezidentialele americane, care s-ar putea dovedi la fel de "antirus" ca si predecesorul sau, a mai spus Serghei Riabkov.

"Nu asteptam nimic special de la noua administratie americana", a subliniat el.

"Nu exista nicio euforie. (...) Nu as vrea sa dam impresia ca suntem plini de sperante", a declarat Riabkov, pentru agentia rusa Interfax.

"Pozitiile legate de Rusia pe care (Donald Trump) le-a exprimat si cele care au fost exprimate de reprezentantii campaniei sale si ale cercului sau de apropiati sunt destul de dure" in privinta Moscovei, a continuat el.

"Nu avem niciun motiv sa ne schimbam punctul de vedere: campania electorala in SUA a fost marcata de un consens antirus in cadrul celor doua partide", a adaugat Riabkov.

Aceste comentarii sunt in contrast cu cele formulate anterior de oficiali rusi si de televiziunile publice, favorabile miliardarului republican si ostile lui Hillary Clinton, perceputa ca fiind foarte ostila intereselor Moscovei.

Donald Trump, ale al 45-lea presedinte al SUA, a fost acuzat in mai multe randuri de Hillary Clinton ca este "marioneta" lui Vladimir Putin.

Presedintele Rusiei l-a felicitat pe Trump si a declarat ca este pregatit "sa faca partea sa din drum" pentru a restabili relatiile cu Washingtonului, un drum calificat insa drept "dificil".

Relatiile dintre Rusia si SUA cunosc grave tensiuni, pe fondul conflictului sirian si a crizei ucrainene.