Presedintele venezuelan, Nicolas Maduro, a pledat miercuri, in cursul unei discutii telefonice cu secretarul de stat, John Kerry, pentru intocmirea unui "program de lucru pozitiv" cu presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Seful statului venezuelan l-a indemnat pe John Kerry "sa stabileasca si sa lase un program de lucru pozitiv viitoarei administratii" pe tema relatiilor bilaterale, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Caracas.

In cursul zilei, diplomatia venezueleana, felicitandu-l pe Donald Trump pentru victoria la prezidentialele desfasurate marti, si-a exprimat speranta ca "va prevala respectarea Cartei Natiunilor Unite" in ce priveste "egalitatea suverana" si "autodeterminarea" in timpul mandatului noului presedinte, care urmeaza sa inceapa in ianuarie 2017.

Guvernul Nicolas Maduro, mostenitorul retoricii antiamericane a fostului presedinte Hugo Chavez (1999-2013), a mai indemnat Washingtonul sa defineasca "noi parametri" care sa se bazeze pe "neamestecul in afacerile interne", in relatiile cu vecinii sai latino-americani.

Nicolas Maduro, confruntat cu o grava criza politica, acuza administratia Barack Obama ca sprijina opozitia din Venezuela si actiunile sale "destabilizatoare".

In general, relatiile dintre Washington si Caracas sunt marcate de puternice tensiuni si din 2010 cele doua tari nu mai sunt reprezentate reciproc la nivel de ambasadori.