Leadershipul Washington este "mai important ca niciodata", a reactionat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dupa victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale, apreciind ca "o Alianta puternica este buna pentru Statele Unite si este buna pentru Europa", potrivit AFP.

Jens Stoltenberg in VarsoviaFoto: NATO

"Ne confruntam cu un nou mediu securitar dificil, in special in ceea ce priveste razboiul civil, atacurile cibernetice, amenintarea terorismului", a explicat seful Aliantei, declarandu-se "pregatit sa lucreze cu presedintele ales Trump".

"Leadershipul SUA este mai important ca niciodata", a subliniat el, intr-un comunicat, in momentul in care tensiunile cu Rusia lui Vladimir Putin cresc.

In timpul campaniei, Donald Trump a declansat o polemica lasand sa se inteleaga ca un angajament militar al sUA alaturi de aliatii sai europeni, pentru a raspunde unei eventuale agresiuni rusesti, va depinde de mijloacele militare si financiare puse in comun de europeni.

Aceste afirmatii au parut sa puna sub semnul intrebarii articolul 5 din Tratatul de la Washington care a pus in 1949 fundamentele NATO, si care stabileste ca daca o tara membra este victima unui atac armat toate celelalte tari o vor ajuta.