Premierul ungar Viktor Orban a esuat marti in incercarea de a-si inscrie politica ostila migrantilor in Constitutie, a carei revizuire a fost respinsa de Parlamentul de la Budapesta, scrie AFP.

Viktor OrbanFoto: AGERPRES

Partidul Fidesz al lui Orban ar mai fi avut nevoie de doua voturi pentru a atinge majoritatea de doua treimi necesara pentru a inscrie in Constitutie acest amendament care ar fi facut ilegala relocarea refugiatilor din Uniunea Europeana in Ungaria.

Fidesz nu a reusit sa obtina nici sprijinul deputatilor de stanga, nici pe cel al extremei dreapta.

Respingerea amendamentului este o infrangere inedita pentru premierul autoritar ales in 2010 si reales in 2014, care a impus, in mandatele sale, peste 600 de legi si o noua constitutie, deja amendata de sase ori.

Orban s-a angajat personal in procesul de revizuire a constitutiei, dar partidul de extrema dreapta Jobbik si-a conditionat sustinerea de desfiintarea de catre guvern a regimului de permise de rezidenta pentru investitorii bogati din afara UE, un "santaj" denuntat de primul ministru.

Jobbik a acuzat faptul ca aceste derogari reprezinta o bresa in favoarea imigratiei si un pericol potential pentru securitatea statului, deoarece "teroristi bogati" pot beneficia de lege.

Deputatii Jobbik nu au votat, ca si socialistii, dar au afist o banderola pe care scria: "Tradatorul este cel care lasa sa intre teroristii in schimbul banilor".

Din 2013, Ungaria a emis peste 10.000 de obligatiuni de stat, cu o valoare nominala de 300.000 de euro, in schimbul unui permis de rezidenta si al posibilitatii de a calatori in spatiul Schengen. Majoritatea au fost cumparate de rusi, chinezi si cetateni din Orientul Mijlociu.

Initiativa amendamentului la Constitutie a apartinut primului ministru, dupa invalidarea referendumului sau privind mecanismul european de repartizare a refugiatilor.

Referendumul nu a beneficiat de cvorumul necesar dar cei care au votat s-au pronuntat in proportie de 98,3% pentru politica anti-imigratie sustinuta de Orban.

Ungaria refuza sa primeasca 2.300 de solicitanti de azil care au fost repartizati de UE in tara vecina.