Senatul australian a respins luni noaptea propunerea guvernului de convocare a unui referendum asupra legalizarii casatoriilor intre persoane de acelasi sex, plebiscit caruia i se opuneau aparatorii drepturilor homosexualilor, transmite EFE, citata de Agerpres.

Propunerea executivului liberalului Malcolm Turnbull a fost respinsa cu 33 voturi la 29. Laburistii, verzii si activistii in favoarea casatoriilor de acest gen s-au opus initiativei guvernamentale si au pledat pentru legalizarea acestor uniuni fara a le mai supune unui referendum, pe considerentul ca respectiva consultare populara ar putea duce la cresterea homofobiei.

Presedintele organizatiei Casatorie Egalitara, Alex Greenwich, a spus ca sustinatorii legalizarii acestor casatorii trebuie sa-si concentreze eforturile pentru ca Parlamentul sa se pronunte asupra problemei.

"Stim ca majoritatea australienilor, la fel ca majoritatea parlamentarilor, sprijina reforma", a comentat Greenwich, in declaratii citate de reteaua locala ABC.

EFE aminteste ca guvernul australian dorea convocarea referendumului pe 11 februarie cu intrebarea "Ar trebui schimbata legea pentru a permite perechilor de acelasi sex sa se casatoreasca ?"

Procurorul general, George Brandis, avertizase ca respingerea plebiscitului ar putea amana cu cativa ani dezbaterea asupra legalizarii acestor uniuni.

Inaintea votarii, deputatul coalitiei liberal-conservatoare Andrew Broad a asigurat ca guvernul nu va lua in calcul redeschiderea dezbaterii in actuala legislatura, care se incheie in 2019, in cazul in care referendumul va fi respins.

Australia, care accepta uniunea civila in unele dintre statele sale, a primit critici de la diferite organizatii pentru ritmul lent al legalizarii casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

In decembrie 2013, Tribunalul Superior a anulat o lege care permitea aceste casatorii pe teritoriul capitalei australiene considerand ca aceasta contravenea Legii Federale a Casatoriilor din 1961.

De asemenea au esuat propuneri legislative similare in alte state australiene.