Televiziunea publica germana ARD este criticata puternic luni, dupa ce a invitat la principalul talk-show politic al tarii o femeie care purta un val integral si care a incercat sa argumenteze ca tinerele care pleaca pentru jihad dau dovada de "curaj civic", scrie AFP.

Femei purtand niqab, la cumparaturiFoto: AGERPRES

Aceasta emisiune, prezentata in fiecare duminica seara, a fost dedicata de aceasta data chestiunii radicalizarii tinerelor. Unul dintre cei cinci invitati era Nora Illi, reprezentanta unui grup denumit Comitetul central islamic din Elvetia.

Purtand in niqab si declarandu-se "fascinata de diversitatea islamului", Illi a afirmat in timpul emisiunii ca tinerele care pleaca pentru jihad in Siria ar trebui laudate pentru "curajul civic".

"Spre exemplu, o femeie care se simte exclusa din societate poate vedea Siria ca pamantul permis, ca singurul scop", a afirmat ea, starnind imediat critici din partea celorlalti invitati, dar si ale telespectatorilor, pe retelele sociale.

"Este propaganda, nu se poate spune asa ceva la televiziunea publica", a protestat Ahmad Mansour, un expert in islam invitat in emisiune alaturi de un tata a carei fiica a plecat pentru a se alatura organizatiei Stat Islamic si a unui om politic din partea partidului crestin democrat (CDU).

Pe Twitter, acest subiect era printre cele mai dezbatute pe reteaua sociala in Germania. "O invitata la un talk-show incurajeaza razboiul sfant la televiziunea publica si eu platesc taxa TV pentru asta - e trist", a reactionat un internaut, Jakub Santur.

"Opinia controversata a doamnei Illi (...) a fost viu dezbatuta", s-a aparat luni televiziunea publica, indicand ca invitatii au fost astfel alesi pentru a permite o "confruntare necesara".

Potrivit unui bilant prezentat in mai de informatiile interne din Germania, 820 de jihadisti au parasit Germania pentru a pleca in Siria si Irak. Aproape o treime a revenit in tara si circa 140 au fost ucisi. Circa 420 s-ar afla inca in Siria sau Irak.