Fostul presedinte reformator al Georgiei Mihail Saakashvili, guvernator de un an si jumatate al regiunii ucrainene Odesa, si-a anuntat luni demisia, denuntand piedicile impotriva luptei anticoruptie pe care o conduce, scrie AFP.

Mihail SaakashviliFoto: Rompres

"M-am saturat. Sunt obosit de promisiunile nerespectate" ale autoritatilor ucrainene, a spus Saakashvili, 48 de ani, intr-o conferinta sustinuta la Odesa.

"Nu m-am inselat niciodata atat de mult", a spus acesta, acuzandu-l pe presedintele ucrainean Petro Poroshenko ca "sustine clanurile criminale" din regiunea Odesa si ca "jefuieste" ucrainenii.

Fostul presedinte georgian a citat ca exemplu seful politiei regionale, Gheorghi Lortkipanidze, "primul care nu a acceptat mita de ani de zile", si caruia autoritatile "i-au ingradit puterile si apoi l-au hartuit din toate partile". Lortkipanidze, si el georgian, a demisionat de asemenea.

"Imi place mult aceasta regiune (...), dar am decis sa demisionez si sa incep o noua etapa a luptei", a continuat Saakashvili, asigurand ca se va lupta "cat va trebui" pentru a "debarasa Ucraina de coruptia murdara".

Dupa ce a obtinut un pasaport ucrainean, inainte de a fi numit guvernator, Saakashvili a acuzat de mai multe ori autoritatile pro-occidentale ca nu lupta destul impotriva coruptiei.

Pro-occidental ajuns la putere in Georgia in 2003, prin Revolutia Trandafirilor, acesta a condus fosta republica sovietica din Caucaz timp de un deceniu.

Criticat pentru stilul sau autoritar si pentru razboiul dezastruos cu Rusia din 2008, Saakashvili a reusit in zece ani sa stavileasca plaga coruptiei si sa relanseze economia acestei tari.