Liderii greci, ciprioti si turci vor relua luni, in Elvetia, negocierile sub egida ONU pentru un acord cu privire la reunificarea insulei mediteraneene, divizate de 42 de ani. Pentru prima data, presedintele cipriot Nicos Anastasiades si liderul cipriot turc Mustafa Akinci va aborda una dintre cele mai spinoase probleme in acest caz: aranjamentele teritoriale, scrie AFP.

Aceste discutii, care vor avea loc pana la 11 noiembrie in apropiere de lacul Leman, sunt "un moment cheie", in cadrul negocierilor de pace, incepute in luna mai 2015, potrivit reprezentantului ONU pentru Cipru, Espen Barth Eide.

Discutiile sunt considerate ultima sansa, mai ales dupa esecul unui plan de reunificare propus de ONU in 2004. Scopul este de a se ajunge la un acord pana la sfarsitul anului.

Tara este divizata din 1974, cand trupele turcesti au invadat partea de nord a insulei, ca raspuns la o lovitura de stat care urmarea alipirea Ciprului la Grecia, care a ingrijorat minoritatea turca de pe insula. Aceasta invazie a fost urmata de o deplasare semnificativa a populatiei, zeci de mii de oameni au trebuit sa-si abandoneze casele peste noapte.

De atunci, Republica Cipru, membra a Uniunii Europene din 2004, isi exercita autoritatea numai asupra partii de sud, unde traiesc cipriotii greci. Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN) este recunoscuta numai de Ankara.