Reprezentanti ai statelor lumii se intalnesc incepand de luni in Marrakesh,in Maroc, pentru a se pune de acord cu privire la punerea in aplicare a Conventiei de la Paris, primul angajament al comunitatii internationale privind schimbarile climatice. In primele zile ale reuniunii, cei 15.000 de participanti la conferinta anuala a ONU - negociatorii, politicieni, oameni de stiinta, ONG-uri, companii ... - ar trebui sa nu fie influentati de contextul de peste ocean, al alegerilor prezidentiale din SUA, scrie AFP.

In timp ce republicanul Donald Trump a asigurat deja ca va ataca acordul daca va fi ales, responsabilul ONU privind clima s-a declarat duminica "dispus sa lucreze cu viitorul presedinte". "Speram ca putem avea o relatie foarte pozitiva si constructiva", a declarat presei Patricia Espinosa.

SUA (al doilea cel mai mare emitator de gaze cu efect de sera, sursa incalzirii globale) "este unul dintre partenerii nostri cei mai importanti, participarea SUA la acest acord este cruciala." "Acum, acordul de la Paris a intrat in vigoare" vineri, a amintit ea: "Si toti suntem constransi de acest angajament", a adaugat Espinosa.

Conventia de la Paris, adoptata la sfarsitul anului 2015, semnata de 192 de state si ratificata pana in prezent de 100 dintre ele (ceea ce reprezinta aproape 70% din emisiile globale), este acum " foaia de percurs in lupta impotriva schimbarilor climatice", subliniaza Manuel Pulgar-Vidal, ministrul peruvian care a prezidat atunci reuniunea, acum seful World Wild Fund.

Dar, la reuniunea de la Marrakesh, a 22-a Conferinta privind schimbarile climatice, negociatorii vor trebui sa inceapa sa cada de acord asupra unei liste de proceduri, care vor face sau nu ca acodul privind clima de la Paris sa fie un succes, mai scrie sursa citata.