Un cetatean american retinut la Sanaa, capitala Yemenului aflata sub controlul rebelilor houthi, a fost eliberat si transportat in Oman, a anuntat duminica Ministerul de Externe de la Muscat intr-un comunicat preluat de agentia oficiala de presa ONA, scrie Agerpres.

Barbatul, a carui identitate nu a fost dezvaluita, a fost evacuat la bordul unui avion militar al sultanatului Oman impreuna cu yemeniti raniti in razboiul care devasteaza aceasta tara aflata in Peninsula Arabica.

Evacuarea "s-a facut in urma unei solicitari a guvernului american pentru ca Omanul sa continue sa ajute la eliberarea cetatenilor retinuti in Yemen", a precizat ministerul.

Barbatul a fost eliberat "in coordonare cu partile implicate la Sanaa", a adaugat referindu-se aparent la rebelii siiti houthi.

Luna trecuta, Omanul a reusit eliberarea altor doi americani tinuti ostatici la Sanaa.

Omanul este singura tara araba de la Golful Persic care nu participa la coalitia militara ce a intervenit in Yemen impotriva militiilor houthi.

In razboiul din Yemen se duc lupte de mai multe luni intre rebelii houthi aliati cu partizani ai fostului presedinte yemenit Ali Abdullah Saleh si fortele fidele actualului presedinte, Abd Rabbuh Mansur, care este sprijinit de o coalitie militara araba condusa de Riad.

Din 2014, rebelii tin sub control capitala Sanaa si nordul tarii. Ei au capturat mai multi cetateni occidentali, unii dintre acestia fiind eliberati in urma medierii Omanului.