Rumen Radev, un fost comandant al Fortelor Aeriene, candidatul Partidului Socialist (pro-rus) s-a clasat pe primul loc dupa primul tur al alegerilor prezidentiale din Bulgaria, cu un scor intre 24,8% si 26,7%, arata doua exit-poll-uri realizate la iesirea de la urne. Tetka Tatceva, presedintele Parlamentului de la Sofia si candidata partidului GERB (conservatori, la putere) al premierului Boiko Borisov, este pe locul al doilea, cu un scor intre 22,5% si 23,5%, arata cele doua exit-poll-uri citate de AFP.

Rezultatele oficiale ale alegerilor vor fi anuntate luni.

Cei doi candidati se vor confrunta in turul al doilea, programat saptamana viitoare, pe 13 noiembrie.

Daca scorurile de la exit-polluri vor fi confirmate in momentul anuntarii rezultatelor oficiale, acest lucru reprezinta un esec pentru premierul Boiko Borisov si partidul sau. Borisov, aflat la putere din 2014, a avertizat ca va demisiona si va convoca alegeri anticipate in cazul in care candidata partidului sau nu se claseaza pe primul loc in primul tur al alegerilor prezidentiale.

AFP noteaza ca o asemenea decizie ar arunca din nou in nesiguranta aceasta tara saraca a Uniunii Europene care s-a confruntat cu grave tulburari sociale la inceputul anului 2013.

Mandatul de premier al lui Boiko Borisov, care conduce un guvern minoritar, se incheie in mod normal in 2018.

O eventuala victorie a lui Rumen Radev (53 de ani) care a pledat pentru ridicarea sanctiunilor europene impuse Moscovei, ar putea duce la o apropiere a Bulgariei, tara membra a UE si NATO, de Rusia.

Ultimele trei sondaje dinaintea alegerilor, publicate vineri, o creditau pe Tsetska Tsacheva (58 de ani) cu o victorie in primul tur (26-28% din intentiile de vot), urmata de Radev (22-23%).

Unii analisti mizeaza pe un tur doi strans, pe 13 noiembrie. O infrangere a candidatei partidului aflat la putere ar deschide o bresa in suprematia GERB, care detine controlul asupra puterii executive si din care provine si presedintele in exercitiu Rosen Plevneliev.