Procurorul general din Kosovo a anuntat ca 7 persoane arestate vineri, sub suspiciune de legaturi cu Statul Islamic, ar fi planuit atacuri teroriste in tarile balcanice si aar fi primit instructiuni de la militanti din Siria, informeaza Reuters.

Politistii anti-terorism au arestat vineri sapte barbati in trei orase din Kosovo. Acestia au fost plasati sub arest preventiv pentru 30 de zile in urma unei decizii a tribunalului din Pristina.

Cei sapte barbati ar fi avut contacte in tari vecine precum Macedonia si Albania, si mai multi islamisti care fac parte din acelasi grup se afla inca in libertate, potrivit unui documente al procuraturii vazut de Reuters.

Kosovo nu a fost pana acum scena vreunui atentat, insa peste 200 de persoane au fost arestate pentru presupuse legaturi cu gruparea SI. Aproximativ 300 de kosovari lupta alaturi de organizatia SI in Irak si Siria.

Potrivit procuraturii, cei sapte suspecti erau in legatura cu un membru al gruparii SI, auto-intitulat "comandantul albanezilor in Siria si Iraq" Lavdrim Muhaxheri, iar in septembrie si octombrie acesta le-ar fi dat instructiuni cu privire la organizarea unor atacuri.

"Au pregatit atacuri teroriste pe teritorii din Balcani, insa in primul rand in Kosovo. Au planuit sa atace diferite cladiri, inclusiv ale fortelor de securitate", spune procuratura.

Presupusii islamisti voiau sa organizeze o ramura regionala a gruparii SI, iar unul dintre ei a luptat alaturi de jihadisti in Siria, potrivit documentului procuraturii.

Agentiile de securitate nationale si regionale din Kosovo, inclusiv NATO si misiune de politie a Uniunii Europene, sunt ingrijorate ca cei care se intorc din Siria si Irak ar putea pune in pericol securitatea in zona.

Pocuratura nu a pus inca sub acuzare grupul.

Nasuf Hasani, avocatul suspectilor, a declarat ca va face apel la decizia instantei din Pristina de a-i pune in arest preventiv pe clientii sai.

Majoritatea populatiei din Kosovo este formata din musulmani, dar ei sunt, in cea mai mare parte, laici. Kosovo si-a declarat independenta in 2008.

In 2015 a adoptat o lege care a introdus pedeapsa cu inchisoarea de pana la 15 ani pentru cei care lupta in conflicte din strainatate.