Principalul partid pro-kurd din Turcia, ai carui co-presedinti si mai multi deputati au fost arestati vineri, a anuntat duminica ca isi retrage toata activitatea in Parlament pentru a protesta fata de masurile represive fara precedent ale guvernului, informeaza AFP.

TurciaFoto: Agerpres

Partidul Democratic al Poporului (HDP), al treilea partid ca marime din tara, cu 59 de deputati, a anuntat ca membrii sau nu vor mai participa la nicio sedinta parlamentara si nici la intrunirile comisiilor, se arata intr-un comunicat de presa al partidului.

"Deputatii care nu au fost arestati isi vor concentra eforturile pe intalnirile cu electoratul, vor merge "din casa in casa, din sat in sat si din district in district", pentru a formula apoi propuneri asupra modului in care partidul poate sa-si continue activitatea.

Cei 9 deputati, printre care si copresedintii HDP Selahattin Demirtas et Mme Figen Yuksekdag, au fost plasati oficial vineri in arest preventiv, in asteptarea procesului. Ei sunt acuzati ca apartin sau au legaturi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

HDP a negat cu hotarare ca ar fi o vitrina politica a PKK, grupare kurda care duce de 3 decenii o lupta armata pentru autonomia teritoriala a kurzilor.