Un procuror special care investigheaza un presupus complot ce viza scrutinul parlamentar din Muntenegru sustine ca un grup de "nationalisti rusi" planuiau asasinarea premierului Milo Djukanovici pentru a propulsa la putere o formatiune de opozitie, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fosta republica iugoslava Muntenegru a vazut o explozie de teorii ale conspiratiei dupa scrutinul din 19 octombrie, cand autoritatile au arestat 20 de cetateni sarbi, la frontiera cu Serbia, acuzati de planuirea unor atacuri armate la institutii centrale.

Partidele de opozitie sustin ca este vorba despre un complot fabricat si il acuza pe Djukanovici ca foloseste serviciile de securitate pentru a-si extinde sfertul de secol de dominanta asupra Muntenegru.

Inaintea votului, Djukanovici a acuzat Rusia ca finanteaza opozitia pentru a bloca aderarea tarii la NATO. Formatiunile de opozitie, multe dintre ele pro - NATO, au respins acuzatiile.

"Organizatorii acestui grup criminal erau nationalisti din Rusia a caror premisa principala era ca Guvernul din Muntenegru condus de Milo Djukanovici nu poate fi schimbat prin alegeri, astfel incat ar trebui inlaturat prin forta", a declarat duminica procurorul Milivoje Katnici, procuror special pentru crima organizata.

Obiectivul ar fi fost asasinarea premierului si sa sa ajute un partid de opozitie sa ajunga la putere, a afirmat Katnici. Procurorul nu a dat numele partidului care ar fi legat de aceasta grupare.

"Autoritatile statului au descoperit ca un grup criminal a fost format pe teritoriile Muntenegrului, Serbiei si Rusiei cu obiectivul comiterii unui act terorist", a adaugat procurorul.

Katnic a mai afirmat ca acestia au cautat o persoana care tinteste bine la mare distanta pentru a comite asasinatul.

Investigatia s-a desfasurat in cooperare cu autoritatile din Serbia, care au arestat, de asemenea, mai multe persoane suspectate de implicare in presupusul complot.

Partidul lui Milo Djukanovici s-a clasat pe primul loc in alegeri fara insa a avea majoritate parlamentara, iar premierul a prezentat votuldrept o sansa pentru ca cei 620.000 de cetateni ai Muntenegru sa ii sustina politica de aderare la NATO si UE, in locul aprofundarii relatiilor cu aliatii traditionali dinSerbia si Rusia.