Armata americana a admis sambata ca e foarte probabil ca loviturile aeriene in Afganistan sa fi ucis si civili in provincia Kunduz, informeaza AFP.

Anuntul vine dupa ce, joi, cel putin 30 de civili au murit intr-un raid aerian, iar localnicii au protestat la Kunduz in fata cladirii care adaposteste biroul guvernatorului cu trupurile unor copii care au murit in lovitura aeriana, scrie Agerpres.

Presedintele afgan a deschis o ancheta si a trimis o echipa de anchetatori la Kunduz.

"Primele elemente ale investigatiei arata ca atacul a facut cel mai probabil victime printre civili", a declarat generalul Charles Cleveland, unul dintre sefii fortelor americane in Afganistan. El a mai anuntat ca va fi demarata o ancheta comuna cu fortele armate afgane.

Fortele armate afgane anuntasera mai devreme sambata ca trupele americane au avut doar un rol consultativ de coordonare in raidul de joi, conforma agentiei EFE.

Fortele afgane, in cooperare cu militarii din coalitia internationala, au efectuat joi o operatiune impotriva insurgentilor talibani la periferia orasului Kunduz. Trupele afgane au fost atacate de insurgenti si au cerut ajutor de la fortele aeriene americane.

Problema victimelor civile in cadrul operatiunilor militare impotriva talibanilor pune mari dificultati trupelor occidentale, dupa 15 ani de campanie militara, si le atrage critici din partea populatiei locale si a guvernului afgan.

Presedintele Ashraf Ghani s-a declarat foarte trist dupa incidentul de la Kunduz si a le-a cerut trupelor afgane sa faca tot posibilul pentru a evita victimele civile. De asemenea, i-a acuzat pe insurgenti ca se ascund in spatele civililor.