Militantii olandezi care se opun acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeana si Canada (CETA) au anuntat sambata ca au obtinut deja mai mult de doua treimi din numarul de semnaturi pentru a forta guvernul sa organizeze un referendum, care ar fi un pas inapoi dupa controversele cu regiunea belgiana Valonia, transmite Agerpres.

Tusk, Trudeau si JunckerFoto: Captura YouTube

CETA, un acord negociat timp de sapte ani, a fost semnat la sfarsitul lui octombrie la Bruxelles, cu o intarziere de cateva zile cauzate de rezervele ridicate de regiunea Valonia.

Acordul, care va suprima 99% din taxele vamale intre UE si Canada, ar intra in aplicare provizoriu in urmatoarele luni, dar inainte trebuie aprobat de parlamentele nationale si regionale ale UE pentru a deveni definitiv.

Grupuri de cetateni din Olanda au cerut un referendum pentru a decide daca Parlamentul trebuie sa ratifice CETA, la fel ca in cazul acordului de liber schimb cu Statele Unite (TTIP).

O petitie lansata in octombrie 2015, dar care a recastigat interesul olandezilor in ultimele saptamani, a obtinut deja 190.400 de semnaturi din cele 300.000 necesare pentru organizarea unui referendum.

"Vrem sa le spunem clar politicienilor ca aceste acorduri ar trebui discutate mai deschis si ar trebui radical modificate", a explicat Niesco Dubbelboer, membru al miscarii Meer Democratie ("Mai multa democratie", in olandeza). "Aceste tratate sunt invechite, post-coloniale, favorizeaza interesele marilor companii si investitori", a afirmat el.

Organizatia din care face parte s-a aliat cu organizatie neguvernamentala ecologista Milieudefensie si alte ONG-uri.

In aprilie, un referendum consultativ de acest tip, convocat de grupuri eurosceptice, a respins un acord de asociere intre UE si Ucraina, punandu-l pe premierul Mark Rutte intr-o situatie dificila in fata a 27 de tari membre UE care ratificasera deja acordul.