Mii de kurzi au manifestat sambata la Koln in semn de protest fata de politice presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, la o zi dupa ce un grup de politicieni prokurzi au fost arestati in Turcia, relateaza agentiile DPA si AFP, citate de News.ro.

Aproximativ 3.000 de persoane s-au adunat sambata la pranz in centrul Kolnului, potrivit unor estimari a politiei. Organizatorii au anuntat ca se asteptau ca 15.000 de persoane sa participe la miting, scrie DPA.

Aproximativ 6.500 de persoane au participat la manifestatie, a declarat politia pentru AFP.

Mitingul a fost organizat de Nav-Dem, un grup considerat de catre serviciile germane de informatii interne o umbrela de organizatii ale unor grupari care sustin Partidul Muncitorilor din Kurdistam (PKK), interzis in Turcia. Unii protestatari au agitat steaguri cu portretul liderului PKK Abdullah Ocalan, incarcerat in Turcia, potrivit agentiei germane.

Alti manifestanti purtau fanioane si pancarte prin care-si exprimau sustinerea fata de Partidul Democratic al Popoarelor (HDP), principalul partid prokurd din Turcia, ai carui lideri si mai multi deputati au fost arestati in noaptea de joi spre vineri.

In semn de solidaritate, unii agitau portrete ale liderilor arestati, mai ales ale tanarului copresedinte HDP Selahattin Demirtas, potrivit agentiei franceze.

Aceste arestari au provocat indignare in Europa, in contextul in care epurarile vizeaza opozanti ai Guvernului turc dupa tentativa de lovituta de stat din iulie.

Guvernul turc acuza HDP ca are legaturi cu PKK, care a revendicat o serie de atentate vizand fortele de securitate in intreaga tara. HDP respinge aceste legaturi.

Peste 1.000 de oficiali cu legatri cu HDP au fost arestati incepand de anul trecut si pana in prezent, afirma partidul. Formatiunea este vizata deoarece se opune planului lui Erdogan de a-si extinde puterile printr-o amendare a Constitutiei, potrivit HDP, potrivit agentiei germane.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a amnuntat vineri ca l-a convocat pe insarcinatul turc cu afaceri in Germania si a avertizat Ankara impotriva tentatiei de a "pune calus opozitiei".

In Germania traieste cea mai importanta comunitate truca din lume si cea mai importanta comunitate kurda din Europa, de aproximativ un milion de persoane, ceea ce alimenteaza temeri cu privire la un import pe teritoriul german al tensiunilor dintre cele doua comunitati.

"Erdogan cauta, prin forta, sa inflameze situatia in Turcia, ceea ce va avea repercusiuni exacrbate asupra vietii in Germania", a declarat sambata Gokay Sofuoglu, presedintele comunitatii turce din Germania, intr-un interviu pentru reteaua RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), citat de DPA.

Sofuoglu, care se asteapta la numeroase manifestatii in orasele din tara, a indemnat la retinere.

La sfarsitul lui iulie, la Koln a avut loc o manifestatie de sustinere a presedintelui islamo-conservator Erdogan, la care au participat aproximativ 40.000 de persoane.