Atacul cu masina-capcana de vineri de la Diyarbakir, soldat cu 11 morti si peste 100 de raniti, revendicat de Statul Islamic, a fost comis de militanti kurzi si nu de gruparea jihadista, a anuntat sambata Biroul guvernatorului local, relateaza News.ro citand Reuters.

Statul Islamic a revendicat in noaptea de vineri spre sambata atacul cu masina-capcana prin intermediul agentiei jihadiste Amaq.

Insa Biroul guvernatorului local a subliniat sambata, intr-un comunicat, ca este "clar" ca atacul a fost comis de Partidul Muncitorilor din Kurdista (PKK).

Acesta citeaza comunicatii interceptate intre militanti PKK pentru a-si sustine afirmatia.

Atacul a fost atribuit initial militantilor kurzi de catre autoritatile turce, insa revenedicarea Statului Islamic marcheaza o schimbare de tactica, la numai doua zile dupa ce liderul organizatiei jihadiste Abu Bakr al-Baghdadi a indemnat intr-o inregistrare audio la comiterea unor atacuri in Turcia, scrie DPA.

Statul Islamic a fost acuzat de Ankara ca a comis pe teritoriul turc atacuri soldate in total cu 250 de morti, insa organizatia jihadista nu a revendicat pana in prezent vreun atac sinucigas sau cu bomba dintre cele care au vizat tinte kurde.

Pana in prezent, Statul Islamic a revenidcat doar asasinarea unor activisti sirieni care traiau in Turcia si care au depus marturie despre atrocitatile comise in teritoriile aflate sub controlul jihadistilor.

Organizatia extremista sunnita este foarte prudenta in a revendica atacuri vizand musulmani sunniti.

"Presupunand ca revendicarea Statului Islamic este reala, oamenii asa-zisului califat au comis atacul la doar doua zile dupa ce Abu Bakr al-Baghdadi a indemnat la comiterea unor atacuri in Turcia", a declarat pentru DPA Thomas Joscelyn, un expert de la Foundation for Defense of Democracies.