Mikel Irastorza, unul din principalii sefi ai organizatiei separatiste basce ETA inca in libertate, a fost arestat sambata in sudul Frantei, a anuntat la Madrid Ministerul spaniol de Interne, informeaza Agerpres.

Potrivit ministerului, Mikel Irastorza este "cel mai inalt responsabil actual al gruparii teroriste ETA care scapa de justitie".

El a fost arestat intr-o "locuinta din localitatea franceza Ascain, in Pirineii Atlantici", a precizat ministerul intr-un comunicat.

Operatiunea - vizand "structura de conducere a ETA" - a fost condusa de agenti din cadrul Directiei generale de securitate interna (DGSI), in colaborare cu Garda Civila spaniola.

Ministerul a evocat posibilitatea mai multor arestari in timpul operatiunii "in curs de desfasurare" sambata dimineata.

Cuplul care l-a gazduit pe seful ETA a fost de asemenea plasat in arest preventiv, potrivit unor surse franceze.

ETA, fondata in 1959, este considerata responsabila pentru moartea a peste 800 de persoane in mai mult de 40 de ani de lupta armata pentru independenta Tarii Bascilor si Navarrei.

Organizatia a renuntat la violenta in urma cu cinci ani, dar refuza sa predea armele si sa se dizolve, asa cum cer Madridul si Parisul.

La 12 octombrie, Franta si Spania au anuntat desfiintarea unei ascunzatori de arme a ETA la Carlepont, la 120 km nord de Paris.

Intr-un comunicat din 18 octombrie, ETA a acuzat Spania si Franta ca nu doresc "sa caute solutii rezonabile" pentru pace in Tara Bascilor.