Statele Unite au interzis oficial vineri tuturor institutiilor financiare americane sa deschida sau sa detina conturi in numele bancilor nord-coreene, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Masura, anuntata din iunie, reprezinta o extindere a sanctiunilor impotriva Coreei de Nord, ca urmare a testelor nucleare si cu rachete efectuate de aceasta tara, in ciuda rezolutiilor ONU.

Departamentul Trezoreriei SUA afirma ca Phenianul folosea companii paravan si intermediari pentru a desfasura operatiuni financiare ilicite, cu scopul de a finanta proliferarea armelor de distrugere in masa si de a ocoli sanctiunile internationale.

"Astfel de fonduri nu isi au locul in niciun sistem financiar respectabil", a declarat Adam Szubin, subsecretarul de stat al Trezoreriei responsabil cu combaterea terorismului si culegerea de informatii financiare. El a precizat ca legislatia americana interzicea deja tranzactiile cu institutii financiare nord-coreene.

In iunie, Departamentul Trezoreriei calificase Coreea de Nord drept "o preocupare majora privind spalarea de bani".

Dupa cel mai recent test nuclear nord-coreean, din 9 septembrie, SUA insista pentru inasprirea sanctiunilor ONU impotriva Phenianului. Eficienta unor astfel de sanctiuni depinde insa de sprijinul Chinei, care nu pare sa coopereze, comenteaza Reuters. In ceea ce priveste sanctiunile americane, guvernul de la Beijing si-a exprimat, in iunie, opozitia fata de orice utilizare a legislatiei interne a unei tari pentru a impune sanctiuni unilaterale impotriva unei alte tari, reaminteste agentia.