Principalii membri ai conducerii companiei Facebook, inclusiv Mark Zuckerberg, fondator si director general, sunt investigati de procurorii din Germania pentru tolerarea pe reteaua de socializare online a unor mesaje de tip rasist, violent, care instiga la ura si antisemitism, anunta Der Spiegel, preluata de Mediafax.

Mark ZuckerbergFoto: Reuters

Procuratura din orasul Munchen a transmis vineri seara ca a fost initiata o ancheta care vizeaza compania Facebook, suspectata de incalcarea legilor germane ce interzic mesajele care instiga la violenta si refuz de eliminare a continutului rasist. Recent, Parchetul general german le ceruse procurorilor din landul Bavaria sa oblige compania Facebook sa respecte legile pentru combaterea rasismului, xenofobiei si negationismului.

Potrivit revistei Der Spiegel, procurorii din Bavaria au initiat vineri o investigatie preliminara in cazul Facebook, pentru tolerarea mesajelor care instiga la ura, violenta, rasism si negarea Holocaustului. Sunt vizati membri ai conducerii companiei americane, inclusiv Mark Zuckerberg, fondator si directorul general Facebook, Sheryl Sandberg, directorul executiv, Richard Allan, directorul responsabil de activitatile de lobby in Europa, si Eva-Maria Kirschsieper, responsabila de lobby in Germania.

In septembrie, un avocat din orasul Wurzburg, Chan-jo Jun, formulase o solicitare de investigare a companiei Facebook. Procurorii din Hamburg au respins o initiativa de investigare a Facebook, argumentand ca nu au jurisdictie, intrucat sediul european al companiei americane este in Irlanda.

"Procedurile sunt diferite in Bavaria", a explicat compania de avocatura Jun, situata in Wurzburg.

Facebook a transmis ca nu a incalcat legislatia germana si depune eforturi pentru filtrarea mesajelor care au continut violent.

"Nu facem comentarii pe tema posibilei investigatii, dar putem spune ca acuzatiile sunt lipsite de fundament si ca nu exista nicio incalcare a legislatiei germane de catre Facebook sau angajatii companiei", a reactionat, conform Reuters, un purtator de cuvant al grupului online cu sediul central in Menlo Park, California (SUA).

Avocatul Chan-jo Jun a mentionat in plangerea penala 438 de postari online calificate drept inadecvate si pe care Facebook a refuzat sa le stearga in ultimul an. Este vorba de mesaje care instiga la rasist, violenta, cu caracter negationist ori chiar neonazist.