Departamentul pentru Securitate Interna din SUA a anuntat vineri ca intentioneaza extinderea controalelor inaintea imbarcarii cu destinatia Statele Unite pe aeroporturi din strainatate si a dat publicitatii o lista cu 11 aeroporturi din noua tari unde s-ar putea aplica masurile respective, anunta Reuters, preluata de Agerpres.

Controalele autoritatilor americane pentru imigratie, vama si protectie agricola ar urma sa aiba loc inaintea imbarcarii, nu la sosirea in SUA. Verificarile ar reduce intarzierile si ar ajuta pasagerii sa faca legatura la timp cu zboruri de pe teritoriul american.

Masura ar urma sa fie aplicata pe aeroporturile El Dorado din Bogota (Columbia), Ministro Pistarini din Buenos Aires (Argentina), Edinburg (Scotia, Regatul Unit), Keflavik (Islanda), Ciudad de Mexico (Mexic), Milano Malpensa si Fiumicino din Roma (Italia), Kansai din Osaka (Japonia), Galeao din Rio de Janeiro si Guarulhos din Sao Paolo (Brazilia), si Princess Juliana din St. Maarten (partea olandeza dintr-o insula din Caraibe). Anual, de pe aceste aeroporturi ajung in SUA 10 milioane de pasageri.

Statele Unite au identificat in mai 2015 zece aeroporturi din noua tari care ar putea participa la program. Pentru unul dintre ele, cel din Arlanda ¬ Stockholm, SUA si Suedia au semnat un acord care permite aplicarea controalelor americane la imbarcare incepand din 2019.

In prezent, astfel de controale se practica in Aruba, in Freeport si Nassau (Bahamas), in Calgary, Toronto, Edmonton, Halifax, Montreal, Ottawa, Vancouver si Winnipeg (Canada), Dublin si Shannon (Irlanda) si Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite).