Un judecator din statul Ohio a ordonat vineri staffului de campanie al lui Donald Trump sa se abtina de la intimidarea alegatorilor, informeaza Reuters. Sentinta interzice hartuirea celor care ies de la vot, la alegerile prezidentiale din 8 noiembrie, cand suporterii candidatului republican la presedintia Statelor Unite intentionau sa organizeze "sondaje de opinie", intreband alegatorii cu cine au votat, relateaza Agerpres.

De asemenea, se interzice hartuirea verbala si fotografierea alegatorilor in apropierea sectiilor de votare. Decizia este valabila in egala masura si pentru Partidul Democrat si pentru cei care o sustin pe candidata democrata Hillary Clinton.

La sfarsitul lui octombrie, oficialitati din Partidul Democrat l-au dat in judecata pe Trump pentru hartuirea alegatorilor minoritari, in sase state, printre care Pennsylvania, Nevada, Arizona si Ohio, unde nu este clar cine va obtine victoria. Republicanii intentionau sa monitorizeze alegerile, iar democratii au reclamat acest demers instantelor judecatoresti ca pe o campanie de voluntariat pentru intimidarea alegatorilor, care ar contraveni unei legi din 1965 privind dreptul la vot si unei legi din 1871 impotriva organizatiei rasiste Ku Klux Klan. Sentinta de vineri permite monitorizarea de catre voluntari instruiti corespunzator, dar nu si de catre suporteri ai lui Trump independenti de Partidul Republican.

Trump a afirmat in repetate randuri, in timpul campaniei, ca alegerile sunt "aranjate". El a facut apel la sustinatorii sai sa fie vigilenti, in special in orase ca Philadelphia si St. Louis, unde minoritatile au o pondere insemnata.