Premierul Bavariei, Horst Seehofer, a declarat vineri dupa-amiaza ca liderii europeni ar trebui sa traga anumite concluzii in urma campaniei de epurare a opozantilor politici din Turcia si sa renunte in consecinta la negocierile de aderare cu Ankara, scrie Reuters, preluata de News.ro.

"Nu poate exista o ridicare a regimului de vize de calatorie pentru o asemenea tara. Uniunea Europeana ar trebui cel putin sa renunte la negocierile de aderare la blocul comunitar", a declarat Seehofer.

Declaratiile premierului bavarez au legatura cu campania guvernamentala turca de epurare a asa-numitilor gulenisti, dar si a opozantilor politici pro-kurzi, precum si cu discutiile din legislativul turc cu privire la reinstalarea pedepsei capitale.

Autoritatile turce au arestat doar vineri 11 parlamentari pro-kurzi, iar statele occidentale au condamnat in consecinta o intensificare drastica a situatiei.

Pana la 120.000 de persoane au fost demise in ultimele doua luni din randul procurorilor, judecatorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldatilor, politistilor, functionarilor publici, precum si a jurnalistilor.

De asemenea, pana la 32.000 de suspecti au ramas pana in prezent in custodia autoritatilor turce pentru implicarea in lovitura de stat.

Occidentul a criticat campania guvernamentala de eliminare a asa-zisilor gulenisti din institutiile de stat, precum si din presa, ridicand totodata intrebari cu privire la tratamentul "inuman" la care ar fi supusi pucistii capturati.

Starea de urgenta le-a dat mana libera autoritatilor turce sa efectueze o vasta epurare in randul asa-numitilor gulenisti. Insa, autoritatile turce sustin ca dimensiunea campaniei guvernamentale de epurari este justificata, avand in vedere pericolul reprezentat de gulenisti pentru democratie.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a instituit initial starea de urgenta la date de 20 iulie, atunci cand a subliniat ca aceasta le va permite autoritatilor turce sa ia masuri rapide impotriva celor care se fac vinovati de puciul esuat, in care un grup de militari a incercat sa rastoarne executivul in noaptea de 15-16 iulie.