Autoritatile turce au arestat vineri liderii si mai multi deputati ai partidului pro-kurd din Turcia, la cateva ore dupa un atac cu masina capcana care a ucis opt persoane si a ranit peste o suta, la Diyarbakir, in sud-estul tarii, scrie AFP.

Arestarile din noaptea de joi spre vineri ale lui Selahattin Demirtas si Figen Yuksekdag, care conduc impreuna Partidul Democratic al Poporului (HDP), reprezinta o noua escaladare in campania de epurari lansata de guvern dupa puciul ratat din iulie.

Copresedintii HDP, al doilea partid de opozitia din Turcia, au fost prezentati vineri dimineata in fata magistratilor, care trebuie sa decida daca ii mentin in arest in cadrul unei anchete "antiteroriste" legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), potrivit agentiei pro-guvernamentale Anadolu.

HDP a denuntat "sfarsitul democratiei" in Turcia.

"Noaptea trecuta, epurarea condusa de presedintele Recep Tayyip Erdogan impotriva partidului nostru a atins noi varfuri cu arestarea presedintilor nostri Selahattin Demirtas si Figen Yüksekdag", a afirmat HDP, intr-un comunicat, in care adauga ca "acest lucru marcheaza sfarsitul democratiei in Turcia".

In timpul audierii lor la Diyarbakir, cel putin opt persoane, dintre care doi politisti, au fost ucise si peste o suta ranite dupa explozia unei masini capcana in fata unei cladiri a politiei, un atac atribuit de premierul Binali Yildirim PKK, o organizatie clasata drept "terorista" de Ankara, Washington si Bruxelles.

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, s-a declarat "extrem de ingrijorata" de aceste arestari si a precizat pe Twitter ca va convoca o reuniune a ambasadorilor UE la Ankara. Berlinul a anuntat ca l-a convocat pe insarcinatul cu afaceri al Turciei.

In total, cel putin 11 deputati ai HDP - inclusiv cei doi copresedinti - au fost retinuti. Printre ei, Idris Baluken, liderul grupului parlamentar al HDP, so Sirri Sureyya Onder, figura respectata a cauzei kurde.

Demirtas si Yuksekdag sunt anchetati in mai multe dosare pentru prezumtive legaturi cu rebelii kurzi. Potrivit Anadolu, cei doi au fost retinuti dupa ce au refuzat sa raspunda la mai multe convocari in fata justitiei.

Odata cu starea de urgenta instaurata dupa lovitura de stat din 15 iulie, ONG-urile acuza autoritatile turce ca vizeaza cu precadere presa critica si opozantii, sub acoperirea luptei impotriva pucistilor. Circa 35.000 de oameni au fost arestati si zeci de mii demisi sau suspendati in cadrul unei imense vanatori de vrajitoare, foarte criticata de Occident.

Week-end-ul trecut, cei doi primari din Diyarbakir au fost retinuti si circa zece mass-media prokurde au fost inchise prin decret.

Aceste masuri au agravat starea de tensiune din sud-est-ul tarii, insangerat de lupte cotidiene intre PKK si fortele de securitate, dupa ruperea, in vara lui 2015, a unui fragil armistitiu. Conflictul s-a soldat cu peste 40.000 de morti din 1984.

Supranumit uneori "Obama kurde" datorita charismei sale, Demirtas a fost mult timp considerat singurul potential rival al lui Erdogan pe o scena politica dominata de presedintele turc.

Sub impulsul sau, HDP si-a extins baza electorala dincolo de comunitatea kurda din Turcia (15 milioane de oameni) si s-a transformat intr-un partid modern, deschis femeilor si tuturor minoritatilor.

HDP, care dezminte faptul ca este "aripa politica" a PKK, se opune ferm proiectului de reforma constitutionala care vizeaza instaurarea unui regim prezidential.