SUA isi vor desfasura sistemul avansat antiracheta THAAD in Coreea de Sud pana in opt-zece luni, in pofida obiectiilor persistente din partea Chinei si Rusiei, a anuntat vineri un responsabil militar american, citat de France Presse.

Seulul si Washingtonul au convenit sa desfasoare sistemul antiracheta Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) dupa o serie de tiruri cu rachete ale Coreii de Nord, consecutive celui de-al patrulea test nuclear efectuat in ianuarie.

Aceasta decizie a fost denuntata de Phenian si a afectat relatiile intre Seul si Beijing. China considera aceasta desfasurare iminenta drept o tentativa a SUA de a-si etala puterea in regiune si de a-i afecta propriile capacitati balistice. Rusia acuza de asemenea Washingtonul ca vrea sa faca o demonstratie de forta in regiune, citeazaAgerpres.

Generalul Vincent Brooks, comandant al fortelor americane in Coreea de Sud (USFK), a declarat in cursul unui seminar ca THAAD ar urma sa fie amplasat in urmatoarele opt-zece luni si va fi mai important decat sistemul desfasurat in prezent pe insula Guam, in Pacific, potrivit unui purtator de cuvant al USFK, Kim Yong-Kyu.

Exista voci la Seul care considera ca tara lor ar trebui sa se doteze cu propriul arsenal nuclear pentru a asigura un echilibru cu Nordul. Dar, potrivit agentiei sud-coreene Yonhap, generalul Brooks a estimat ca aceasta eventualitate "ar complica" considerabil situatia in regiunea Asia-Pacific.