Liderul gruparii Stat Islamic (SI) este pe punctul de a pierde controlul trupelor sale din Mosul, in Irak, a apreciat joi un purtator de cuvant al coalitiei, dupa difuzarea unui mesaj audio atribuit liderului jihadist, scrie AFP.

In acest mesaj, venit dupa un an de tacere, Abu Bakr al-Baghdadi cere trupelor sale sa lupte pana la martiriu pentru a apara Mosulul in fata ofensivei din ce in ce mai presante a fortelor irakiene.

"Este destul de clar un efort din partea SI pentru a comunica cu luptatorii sai", a declarat colonelul american John Dorrian, purtator de cuvant al coalitiei la Bagdad, intr-o videoconferinta.

"Este probabil un semn clar in privinta capacitatilor sale de a conduce luptatorii si de a comunica, care au fost sever diminuate", a apreciat acesta.

Potrivit colonelului american, coalitia dispune de semnale potrivit carora "exista oameni" ai SI in Mosul "care isi parasesc postul sau incearca sa scape" si care sunt executati de organizatia jihadista din aceasta cauza.

Mesajul audio lasa de asemenea se se inteleaga ca exista disensiuni interne in cadrul SI, potrivit sursei citate.

Liderul jihadist le-a cerut oamenilor sai "sa nu se lupte intre ei", a aratat purtatorul de cuvant, citand o traducere in engleza a mesajului.

"Este genul de lucruri care spune ca un comandant este in curs de a pierde controlul" trupelor sale, a spus el.

Jihadistii se afla in mare dificultate in incercarea de a mentine controlul asupra Mosulului, marele oras din nordul Irakului pe care l-au cucerit in 2014 si unde al-Baghdadi si-a proclamat "califatul".

Mai multe zici de mii de soldati, politisti si luptatori kurzi, sustinuti de loviturile aeriene ale coalitiei internationale, au lansat in 17 octombrie o mare ofensiva pentru recucerirea orasului.