Marea Britanie se confrunta cu provocari "imense" de ordin legal, constitutional si birocratic, care ar putea supune unei presiuni structura constitutionala a tarii, in contextul in care Guvernul implementeaza strategia de parasire a UE, au avertizat experti intr-un raport, potrivit DPA, citata de Mediafax.

"Votand pentru iesirea din UE, poporul britanic a declansat un proces pe cat de complex, pe atat de imprevizibil", au notat experti din cadrul Asociatiei de Studii Politice, cu sediul la Londra.

Proiectul de lege Marea Reforma Legislativa al premierului Theresa May, prin care aceasta planuieste sa asimileze legile asociate Uniunii Europene in legislatia britanica, ar putea produce diferente din ce in ce mai mari la nivelul politicilor privind agricultura, pescuitul, mediul si invatamantul superior intre Parlamentul de la Londra si adunarile regionale din Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord, subliniaza raportul.

Aceste diferente regionale ar putea deveni atat de pronuntate incat sa ameninte unitatea tarii, se mai mentioneaza in raport.

May a promis sa invoce Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pana la finalul lui martie 2017.

"Puterea si autoritatea se va intoarce catre institutiile alese din tara noastra", a declarat acesta la inceputul lunii octombrie, intr-un interviu acordat Sunday Times. "Acest lucru inseamna ca autoritatea legislatiei UE in Marea Britanie va lua sfarsit", a mai subliniat ea.