Echipa de campanie a candidatului republican la presedintia SUA, Donald Trump, a dezaprobat miercuri un articol elogios la adresa acestuia aparut intr-o publicatie a miscarii rasiste Ku Klux Klan (KKK), transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

Pe prima pagina a ultimei editii trimestriale a publicatiei 'The Crusader' se regaseste articolul intitulat 'Sa facem America mare din nou' (Make America Great Again), exact sloganul electoral al lui Trump, insotit de fotografia acestuia.

Articolul este scris de pastorul Thomas Robb, liderul 'Cavalerilor Ku Klux Klan', una dintre cele mai mari organizatii americane asociate miscarii Ku Klux Klan, ce se prezinta drept o miscare aparatoare a 'valorilor si culturii crestine' si a 'rasei albe'.

'Poate sa se intample acest lucru ? Chiar poate America sa devina mare din nou ? Vom afla in curand (...) America a fost fondata ca o Republica Crestina Alba. Si, ca Republica Crestina Alba, a devenit mare' ￯ este unul dintre pasajele din articol.

Dar echipa de campanie a lui Trump a difuzat prompt un comunicat in care se delimiteaza de ideile din articol, subliniind ca 'Trump si echipa sa condamna ura in orice forma a ei'. 'Aceasta publicatie este respingatoare, iar opiniile ei nu ii reprezinta pe zecile de milioane de americani ce s-au alaturat campaniei noastre', se mai mentioneaza in textul difuzat.

Unii jurnalisti americani au interpretat acel articol drept o sustinere oficiala pentru Trump a miscarii Ku Klux Klan, idee respinsa chiar de autorul articolului. 'In general, ne plac opiniile sale nationaliste (ale lui Trump n.red) si declaratiile sale despre inchiderea frontierelor pentru imigrantii ilegali', astfel a justificat Thomas Robb redactarea textului, el sustinand ca publicarea respectivului articol nu reprezinta un sprijin pentru Trump.

Insa acesta din urma a provocat o polemica in luna februarie, cand intr-o emisiune la postul CNN, moderata de Jake Tupper, a refuzat sa condamne sprijinul pe care i l-a oferit David Duke, fostul lider al Ku Klux Klan. Trump a spus atunci ca nu stie nimic despre Duke si nici despre cei care sustin ideea suprematiei 'rasei albe'.