Papa Francisc a declarat, marti, ca este de parere ca interzicerea de catre Biserica Romano-Catolica ca femeile sa devina preoti este o decizie definitiva si ca nu va fi schimbata. El a vorbit la bordul unui avion care-l aducea la Roma, din Suedia, in cadrul unei conferinte de presa, care a devenit o traditie specifica zborurilor sale, informeaza Reuters.

Papa FranciscFoto: Captura Youtube.com

Un reporter de sex feminin din Suedia a remarcat faptul ca seful Bisericii Luterane, care l-a intampinat in Suedia, era o femeie si l-a intrebat daca crede ca Biserica Catolica ar putea permite femeilor sa fie hirotonite ca preoti, in urmatoarele decenii.

"Sf. Papa Ioan Paul al II-lea a avut ultimul cuvant in aceasta privinta, iar acest aspect se confirma", a declarat Francisc.

Francisc se referea la un document din 1994, apartinand lui Pope John Paul, care interzice preotia femeilor. Vaticanul spune ca aceasta invatatura este o parte infailibila a traditiei catolice.

Reporterul a facut presiuni asupra Papei, intreband: "Dar pentru totdeauna? Niciodata?"

"Daca vom citi cu atentie declaratia Sf. Ioan Paul al II-lea, vom observa ca spre directia aceasta se indreapta", a raspuns Francisc.

Francisc a declarat, anterior, ca usa pentru hirotonirea femeilor este inchisa, dar sustinatorii unei preotii de sex feminin spera ca, pe viitor, decizia s-ar putea schimba, din cauza lipsei de preoti.

Biserica Catolica ne invata ca femeile nu pot fi hirotonite pentru ca Iisus a ales doar barbati pentru a-i fi apostoli.

In luna august, Francisc a infiintat o comisie pentru a studia rolul femeilor-diacon in crestinismul timpuriu, ducand, astfel, la o crestere a sperantelor in randul militantilor, privind egalitatea.

Biserica a interzis femeilor sa devina diaconi cu secole in urma.

Cercetatorii dezbat rolul precis al femeilor-diaconi in Biserica. Unii spun ca au fost instruite sa slujeasca numai pentru alte femei, cum ar fi in ritualuri de botez. Altii, insa, cred ca exista egalitate intre diaconii de sex masculin si cei de sex feminin.