Seful serviciului de informatii britanic MI5, Andrew Parker, a avertizat luni asupra metodelor "din ce in ce agresive" ale Rusiei si a folosirii tehnologiilor cibernetice pentru a se opune Occidentului, scrie AFP.

Moscova, explica Parker pentru publicatia britanica The Guardian, "se bazeaza pe intreaga sa gama de organe de stat si toata puterea sa pentru a-si promova politica externa din ce in ce mai agresiva prin propaganda, spionaj, subversiune si atacuri cibernetice".

"Rusia este la locul de munca in toata Europa si Marea Britanie. Sarcina MI5 este de a bloca calea", a spus oficialul.

Aceste declaratii vin la zece zile dupa ce o flota navala rusa de opt nave in drum spre coasta siriana a fost monitorizata in Marea Nordului de la o fregata britanica. Conflictul din Siria, care a ucis mai mult de 300.000 de oameni din 2011, sporeste tensiunile dintre Rusia, principalul aliat al regimului de la Damasc, si occidentali.

Ca urmare a episodului din Marea Nordului, ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon a declarat ca desfasurarea navala rusa a fost "conceput in mod clar pentru a testa" capacitatea britanica si ale celorlalte puteri NATO.

In interviul pentru The Guardian, Andrew Parker a mai afirmat ca Rusia adopta o postura din ce in ce antioccidentala si foloseste metode non-traditionale pentru a realiza acest lucru.