Uniunea Europeana ii cere eurodeputatei Marine Le Pen sa ramburseze 340.000 de euro, pe care i-ar fi cheltuit pentru a plati doi asistenti care au lucrat doar pentru formatiunea sa politica din Franta, Frontul National, afirma surse de la Bruxelles citate de AFP, potrivit Agerpres.

Organismul anti-frauda al UE, OLAF, a cerut pe 2 august Parlamentului European sa recupereze de la Le Pen 339.496 euro, sustin doua surse - una parlamentara si una judiciara - care confirma astfel informatii publicate de site-ul de internet Mediapart si de saptamanalul Marianne din Franta. La Paris s-a deschis o ancheta judiciara independenta asupra acelorasi presupuse nereguli.

Unul din asistentii lui Le Pen, Thierry Legier, a incasat salarii in 2011, iar asistenta Catherine Griset din 2010 pana anul acesta. Ei ar fi trebuit sa desfasoare activitati legate de Parlamentul European, la Bruxelles, dar au lucrat la sediul Frontului National, in alte scopuri, a declarat sursa parlamentara a agentiei de presa mentionate.

La 30 septmebrie, Parlamentul European i-a acordat eurodeputatei patru saptamani pentru a raspunde acuzatiilor, dar aceasta nu a reactionat. "Nu am raspuns mesajului parlamentului deoarece inca nu ni s-a comunicat raportul anchetei OLAF", a declarat pentru AFP avocatul Marcel Ceccaldi, care o reprezinta pe Marine Le Pen. El a afirmat ca va face recurs la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, pentru a primi acest raport.

Potrivit avocatului, este dificil de separat activitatea unui asistent parlamentar de cea in slujba uni lider de partid politic, iar acuzatiile ar fi doar o "manevra" pentru a dauna campaniei clientei sale pentru alegerile prezidentiale din Franta, din 2017.

Vicepresedintele Frontului National, Florian Philippot, a comentat si el acuzand UE ca este "domnia arbitrariului, blanda cu prietenii si cu pro-europenii si nemiloasa cu adversarii (...), cu cei care ii contesta stapanirea".

In aceeasi situatie ca si Marine Le Pen se afla si tatal acesteia, Jean-Marie Le Pen, caruia UE ii cere sa ramburseze 320.026 euro, folositi pentru remunerarea unui asistent din 2009 pana in 2014, reaminteste AFP.