Asasinarea fostului premier Benazir Bhutto a declansat instantaneu o criza politica si sociala fara precedent in Pakistan, tara care se pregatea pentru alegerile de la inceputul anului viitor, iar pe plan international a avut, ca efect imediat, o scadere a indicilor bursieri pe principalele piete internationale. Posibilele efecte pe termen mediu si lung ale atentatului de joi sunt analizate acum asiduu in capitalele politice si financiare ale lumii.

Riscurile pe care expertii citati de presa internationala le asociaza cu asasinarea lui Bhutto:

  • Atentatul da peste cap campania pentru alegerile programate sa aiba loc la 8 ianuarie 2008 in Pakistan, scrutin apreciat drept un eveniment-cheie pentru procesul democratic in statul nuclear sud-asiatic, unde populatia este preponderent musulmana. "Tulburarile din Pakistan erodeaza sentimentele pietei in mod dramatic, deoarece Pakistan, spre deosebire de Coreea de Nord sau Iran, este cunoscut drept un stat ce detine arme nucleare", spune Koichi Ogawa, manager la Daiwa SB Investments, citat de Reuters.
  • Asasinatul determina Administratia de la Washington sa rescrie planurile de stabilizare a situatiei din Pakistan si de combatere a terorismului si miscarilor militante islamice din aceasta tara si din Afganistan. In ultimele luni, Benazir Bhutto era considerata drept un personaj esential pentru aceste planuri, noteaza Los Angeles Times.
  • Chestiunea securitatii nationale si a luptei antitero revine in prim planul campaniei electorale din SUA, dupa cum noteaza AFP. Deja, multi candidati au inceput sa foloseasca atacul de joi in propriul folos electoral, un caz aparte fiind cel al fostului primar new-yorkez Rudolph Giuliani, supranumit eroul de la 11 septembrie. El aspira sa devina candidatul republican la presedintia SUA in alegerile din 2008 si a inceput campania marsand pe problematica securitatii si a luptei contraterorismului - subiecte care au pierdut teren in ultima vreme, dar care pot redeveni cap de afis in perioada urmatoare.
  • Pe pietele internationale, unde pretul petrolului a crescut rapid, iar dolarul american a scazut in raport cu euro, yenul japonez si francul elvetian in urma atacului de joi, multi se tem ca economia pakistaneza va fi afectata grav, iar problemele ei s-ar putea extinde si in alte tari asiatice, noteaza BBC.
  • Alti investitori de pe pietele de capital, citati de Associated Press, cred totusi ca desi actuala criza va avea un impact asupra economiei pakistaneze pe termen scurt, aceasta nu va avea mult de suferit pe termen lung, fiind de asteptat sa creasca cu 5,5% anul viitor.
  • Publicatia India Times nu este la fel de optimista si face trimitere la experienta altor situatii de criza din Pakistan, ce au determinat o crestere a activitatilor teroriste in India. Potrivit unor experti citati de AFP, autoritatile indiene par sa nu stie cum sa reactioneze, imediat, in fata riscurilor legate de criza din Pakistan, ce poate afecta serios procesul de reconciliere dintre cele doua tari rivale. Acest proces s-a suprapus in buna masura cu explozia de investitii efectuate de marile corporatii mondiale in India, tara inconjurata, acum, de zone de instabilitate - Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh.
  • Moartea lui Benazir Bhutto a trezit deja amintiri privind acuzatiile de coruptie ce i-au fost aduse acesteia cand era premier si in care au fost implicate personalitati ale lumii afacerilor din Elvetia, Polonia sau Franta, inclusiv afaceristul francez Serge Dassault, cunoscut drept un apropiat al actualului presedinte Nicolas Sarkozy.